Grâul (Triticum vulgare)

Denumire științifică: Triticum vulgare
Denumire populară: Grâu, Arnăut, Gran, Grau De Primăvară, Grâu De Toamnă, Grau Alb, Hulă, Leşită
Grâul (Triticum vulgare)

Descriere

Grâul este cultivat mai ales ca aliment, dar şi ca plantă medicinală. Rădăcina grâului este lungă, frunzele sunt lineare, iar inflorescenţa este un spic compus.

Fructul grâului este o cariopsă de culoare brună şi formă ovală. Planta este cultivată şi creşte mai ales în zonele de câmpie şi stepă.

În scop fitoterapeutic se utilizează fructul (boabele).

Compoziţie

Planta conţine: apă, lipide, proteine, glucide, fibre, săruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, fosfor, cobalt, siliciu, iod, vitamina A,  vitamina B, vitamina E, vitamina k, vitamina D, fermenţi.

Acţiune

Grâul are calităţi mineralizante, tonice, diuretice şi antiinflamatorii.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de grâu încolţit, tărâţe de grâu sau grâu fier, se recomandă  pentru boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stări febrile, afectiuni cronice degenerative, dispepsie, acnee, tuse, afectiuni cardiace, obezitate, sterilitate şi afecţiuni endocrine.

Sub formă de cataplasmă, compresă, băi sau spălături locale, se recomandă pentru tratamentul impetigo, panariţiu, abcese cutanate, arsuri, eritem, eczeme, hemoroizi, erizipel, psoriazis, prurit, boli reumatice, inflamaţii cutanate, hemoroizi etc.

Administrare:

Boabe încolţite: se pune la încolţit pe vată sau pe sugativă umedă o mană de boabe de grau. Se lasă la temperatura camerei timp de 1—2 zile. După aceea se usucă (după ce au dat în colţ). Uscarea se poate face pe cuptor. Se iau zilnic cate 2—3 lin­guriţe pe zi. Este un bun tonic general pentru copii şi bătrâni, precum şi un bun sedativ.

Clismă: Se fierb 50 g (un păhărel) de făină de grau într-un litru de apă. Se lasă să se răcească şi cu aceasta aşa, sau diluand-o după nevoie, se fac clisme în caz de hemoroizi şi diaree. Este bun şi pentru comprese în caz de coşuri pe obraz (acnee) în iritaţii ale pielii, în opăreli, arsuri etc.

Baie : se iau 5 kg de tăraţe de grau şi se pun într-un sac, fierbandu-se astfel în 10 litri de apă. Se lasă să se domolească şi apoi se toarnă în cada de făcut baie peste apa necesară unei băi. Temperatura apei de baie nu trebuie să depăşească 37 °C. Aceste băi sunt bune în eritem, urticarie şi alte boli de piele.

Decoct: în constipaţii cronice la copii şi bătrani se face o fier­tură din tăraţe de grau (aşa cum se prepară grisul) fie în lapte fie în apă. Se îndulceşte uşor şi se serveşte ca o mancare (la copii mici) sau ca desert după mancare. Este un foarte bun laxativ.

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul de grâu, sub orice formă, este nerecomandat persoanelor care suferă de enteropatii cu intoleranţă la gluten.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being