Frasin (Fraxinus excelsior)

Denumire științifică: Fraxinus excelsior
Denumire populară: Frasin, Fracsin, Frasen
Frasin (Fraxinus excelsior)

Descriere

Acest copac mare, cu frunze căzătoare, poate ajunge la o înălţime de 25 m. Datorită calităţii scoarţei sale de a reduce febra, a fost numit „chinina Europei”. Frunzele se adună în 9-15 mănunchiuri dinţate, în formă de pană. Printre ramuri se pot vedea în aprilie şi mai cuiburi de floricele maronii. Fructul, numit samară, este o păstaie dură şi plată care conţine o singură sămânţă.

În scop terapeutic se utilizează frunzele uscate, care pot fi folosite în în infuzie sau sunt transformate în pulbere şi condiţionate în caşete. De asemenea, se mai foloseşte scoarţa, care este folosită la prepararea decocturilor.

Compoziţie

Compuşii activi sunt iridoidele, taninii, flavonoidele şi cumarinele (precum fraxinul şi fraxinolul), care contribuie la efectele antiinflamatorii ale plantei, glucozizi flavonici, cumarinici, manitol, inozitol, cvercetol, gume, taninuri, acizi orgnici (acid malic), vitamina C. Efectul diuretic se poate datora prezenţei manitolului şi a sărurilor de potasiu.

 

Acţiune

Are efect diuretic, depurativ, sudorific, antiinflamator hemoroidal, cicatrizant, coleretic, colagog, laxativ, antigutos, antireumatic, febrifug, astringent, hipocolesterolemiant, iar seminţele au efect afrodisiac, acţiune antisenescentă; prin eliminarea apei şi toxinelor din organism, toate organele vor funcţiona mai bine.

Indicaţii terapeutice

Preparatele pe bază de frasin sunt indicate în caz de: guta acută sau cronică, edeme, celulită, detoxifiere, dureri articulare, poliartrită, dischinezii biliare, colecistite, angiocolite, constipaţie, gripă, dismenoree, metroragii, tulburari circulatorii, acnee, plăgi greu vindecabile, ulcer gastro-duodenal, boli renale, obezitate cu retentie hidrică, celulite, limfangite, retinopatii de etiologii diverse, uveite, hipercolesterolemie, impotenţă, scăderea libidoului masculin, astenie sexuală, hipogonadism, senescenţă sexuală, insuficienţă testiculară cu sterilitate masculină. Frasinul este tonic, iar infuzia din frunzele sale amestecate cu frunze de coacăz negru, creţuşcă şi mentă este o băutură deosebit de răcoritoare. Scoarţa este folosită de mult timp pentru scăderea febrei şi are şi proprietăţi astringente.

Administrare:

În tratamentul litiazei renale, al reumatismului, gutei, edemelor, retenţiei de apă şi obezităţii se recomandă infuzia de frasin (infuzaţi 10 minute şi strecuraţi, beţi 0,5-1 I pe zi) sau capsule (300 mg – 2 capsule de 3 ori pe zi, cu un pahar mare de apă).

În tratamentul febrei este indicată tinctura de frasin (puneţi 50 de picături într-un pahar cu apă; se recomandă de 3 ori pe zi) şi decoctul (puneţi 50 de grame de coajă uscată la 1 l de apă clocotită, fierbeţi 10 minute, strecuraţi şi beţi 3-4 căni pe zi).

Gemoderivatul din muguri de frasin se administrează de 2 ori pe zi câte 50 de picături şi este recomandat în cazurile de astenospermie, crescând mobilitatea spermatozoizilor (una din cauzele infertilităţii masculine)

Precauţii şi contraindicaţii

Este contraindicat în perioada sarcinii şi alaptării (din cauza antrenării toxinelor).

Nu s-au raportat efecte toxice nici după utilizare îndelungată.

Totuşi, este necesar sfatul medicului dacă doriţi să vă administraţi preparate din frasin concomitent cu alte antialgice.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica