Floarea-pasiunii (Passiflora incarnata)

Denumire științifică: Passiflora incarnata
Denumire populară: Floarea-pasiunii
Floarea-pasiunii (Passiflora incarnata)

Descriere

Acest arbust căţărător este originar din America de Sud şi poate atinge lungimea de 9 m. Are frunze trilobate, zimţate şi se agaţă cu ajutorul lujerilor. Florile frumoase cresc individual şi au petale albe, acoperite de o corolă de filamente violet sau roz şi de stamine mari cu săculeţi portocalii. Această plantă medicinală nu trebuie confundată cu varietatea cultivată care produce fructul pasiunii.

De la floarea-pasiunii se folosesc în scop medicinal ramurile tinere, subţiri, ale plantei, cu sau fãrã frunze. După uscare, Passiflora este folosită la prepararea de infuzii, tincturi, extract lichid şi pulberi.

Floarea-pasiunii – Compoziţie

Planta conţine flavonoizi, steroli, cumarine, maltol, acid clorogenic, ulei volatil şi alcaloizi (harminã, harman, harmol etc.)

Floarea-pasiunii – Acţiune

Floarea-pasiunii are proprietãţi sedative, anxiolitice, analgezice, hipotensoare şi antispastice.

Floarea-pasiunii – Indicaţii terapeutice

Preparatele din floarea-pasiunii  se folosesc în insomnii, stãri de anxietate, stãri de stres, mai ales cele însoţite de încordare muscularã, stãri de iritabilitate nervoasã, gastrite, colite, nevralgii, atsm.

Administrare:

Pentru tratamentul insomniei este recomandată infuzia din floarea-pasiunii (se pune o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat  5-10 minute, se strecoară şi se bea câte o cană seara, îniante de culcare).

Pentru ameliorarea simptomelor de anxietate agitaţie nervoasă, sunt indicate infuziile (o cană de 3 ori pe zi) şi tincturile de floarea-pasiunii  ( 25 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi).

Floarea-pasiunii – Precauţii şi contraindicaţii

Dozele foarte mari pot fi însoţite de cefalee, stãri de confuzie mintalã. Nu se administreazã la copiii sub 2 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează.

De asemenea, nu este indicată administrarea de preparate cu floarea-pasiunii persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace şi celor care urmează anumite tratamente care pot interacţiona cu anumite medicamente.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica