Ferigă (Dryopteris filix)

Denumire științifică: Dryopteris filix
Denumire populară: Ferigă
Ferigă (Dryopteris filix)

Descriere

Feriga este o plantã ierboasã uşor de recunoscut, care creşte frecvent în zona de munte şi poate ajunge pânã la un metru înãlţime. De la ferigã se recolteazã în scop medicinal rizomii,  de preferinţã toamna, în lunile septembrie-octombrie.

Compoziţie

În rãdãcinile de ferigã s-a pus în evidenţã un fitocomplex numit filicinã. Dintre elementele constituente ale filicinei, cel mai activ pare sã fie acidul filicic. În plus, rãdãcina de ferigã mai conţine tanin şi ulei volatil.

Acţiune

Preparatele din rãdãcinã de ferigã au acţiune vermifugã. Principiile active din rizomul de ferigã au proprietatea de a paraliza musculatura teniilor, precum şi a altor paraziţi intestinali (botriocefalul, ascarizii, anchilostoma).

Indicaţii terapeutice

Preparatele din ferigã au fost utilizate în tratarea parazitozelor intestinale. În prezent, locul acestora este luat de produsele farmaceutice de sintezã.

Administrare:

Datoritã potenţialului de toxicitate observat în caz de supradozare, extractele din rãdãcinã de ferigã se administreazã numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului.

Precauţii şi contraindicaţii

Supradozarea se manifestã prin fenomene toxice, cu greaţã, vãrsãturi, diaree, tulburãri nervoase, obosealã, somnolenţã, tulburãri de vedere şi auz, dereglarea bãtãilor inimii etc.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica