Drăcilă (Berberis vulgaris)

Denumire științifică: Berberis vulgaris
Denumire populară: Drăcilă, Agriş, Holeră, Măcriş Boieresc, Cătină De Râuri, Lemn Galben

Descriere

Drăcila este un arbust care creşte împreunã cu alte tufişuri la marginea pãdurilor. Datoritã aspectului sãu plãcut, este cultivatã drept gard viu, pentru delimitarea grãdinilor. Deşi datoritã ramurilor prevãzute cu spini grupaţi câte trei, planta pare sã fie foarte defensivã, prin florile ei mirositoare şi colorate în galben, reprezintã un punct de atracţie pentru insecte şi în special pentru albine.

În scop medicinal se recolteazã scoarţa atât de pe rãdãcini, cât şi de pe tulpinã.

Compoziţie

Scoarţa de dracilã conţine un numãr mare de alcaloizi cum ar fi berberina, berbamina, oxiacantina, precum şi taninuri, rãşini.

Fructele de dracilã conţin glucozã, fructozã, acid malic, pectine, vitamina C. Se pot consuma ca aliment, sub formã de suc, sirop, gem, fiind o sursã importantă de vitamina C.

Acţiune

Preparatele şi extractele din dracilã au acţiune colagogã, hemostaticã, tonic stomahicã, diureticã, febrifugã, vasodilatatoare, hipotensivã, bacteriostaticã (activã faţã de bacilul tuberculozei), antispasticã, citostaticã.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu preparate din drăcilă  îşi gãseşte aplicaţii în tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a icterului, a metroragiilor, a stomatitei, gingivitei, a tuberculozei şi malariei.

Administrare:

Pentru uz intern, se prepară un decoct din jumătate de  linguriţã de scoarţã mãrunţitã la o canã cu apã. Se fierbe 5 minute şi se filtrează după răcire. Se bea 1 canã sau cel mult 2 cãni pe zi, cu 30 de minute înainte de masã.

Din rãdãcini se preparã tincturi care se folosesc în diluţii mari. Pentru gargarã se preparã un decoct din 1 lingurã de pulbere de scoarţã la 0,5 litri de apã.

Precauţii şi contraindicaţii

Depãşirea dozelor utile duce la apariţia unor efecte adverse cum ar fi greaţã, vãrsãturi, ameţeli, convulsii, scãderea drasticã a tensiunii arteriale.

Preparatele din scoarţa de drăcilă nu se administreazã la copii, femei însãrcinate sau în perioada de lactaţie, iar la adulţi se vor folosi numai cu maximã prudenţã. La apariţia primelor semne nedorite, administrarea se întrerupe imediat

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica