Damiana (Turnera diffusa)

Denumire științifică: Turnera diffusa
Denumire populară: Damiana
Damiana (Turnera diffusa)

Damiana este o plantă  aromată perenă, originară din zonele tropicale ale Americilor şi din partea de nord a Caraibilor. Vara, ea produce  flori galben-portocalii cu cinci petale, urmate de fructe care conţin multe seminţe minuscule. Frunzele indentate  sunt colorate in verde-palid şi au faţa inferioară acoperită de peri.

Pe lângă utilizarea medicinală, planta intră în compoziţia unui lichior foarte popular în Mexic.

În scop terapeutic sunt utilizate frunzele şi tulpinile, care  se recoltează vara, când apar florile, dar şi frunzele uscate, care se folosesc în mod tradiţional la prepararea de infuzii,

 

Compoziţie

Printre compuşii activi ai damianei se numără taninii, răşinile, guma, alcaloizii, flavonoidele, un ulei volatil şi damianina, un principiu amar.

Arbutina este prezentă în cantitate mică şi este parţial responsabilă pentru acţiunea plantei.

Este prezentă şi o glucozidă numită tetrafilină, care conţine o grupare cian. Totuşi, cianura este inofensivă în doze terapeutice.

Acţiune

Principalele proprietăţi ale plantei sunt: afrodisiacă, are acţiune de stimulare a secreţiei de testosteron, antidepresivă, anxiolitică, diuretică, laxativă, suprimă tusea. Planta este un diuretic uşor şi un antiseptic urinar, fiind un bun tratament complementar al infecţiilor bacteriene ale vezicii urinare. Are efect laxativ uşor şi de stimulare a digestiei.

Indicaţii terapeutice

În uz intern, sub formă de extract lichid, tinctură, tablete preparate farmaceutic, damiana este recomandată în caz de impotenţă masculină, hipoactivitate sexuală (mai ales la bărbati), dereglări ale menstruaţiei, infecţii renale, probleme digestive, epuizare nervoasă, depresie, anxietate, constipaţie, ejaculare precoce, probleme psihosexuale, erizipel, astm, bronşită, diabet, dizenterie şi  migrene.

în tratamentul impotenţei, al ejaculării precoce şi al problemelor psihosexuale ale bărbaţilor, pentru tratarea epuizării nervoase şi a anxietăţii la ambele sexe se prepară o infuzie din 1-2g de plantă uscată lao cană cu apă, administrată de 3 ori pezi.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Nu este recomandată în sarcină şi în alăptare.

A nu se administra simultan cu medicamente antidiabetice, pentru că poate afecta glicemia.

Depresia este o boală serioasă, care necesită supraveghere medicală strictă – nu întrerupeţi antidepresivele decât la sfatul medicului. Întrebaţi medicul înainte de a folosi planta pentru simptome depresive.

 

Supradoza (200 g) de damiana poate provoca tetanie şi convulsii. Nu depăşiţi doza recomandată.

Damiana nu este recomandată în tratarea sindromului colonului ritabil. Nu le este indicată celor cu un sistem nervos hiperactiv.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica