Captalanul (Petasites hybridus)

Denumire științifică: Petasites hybridus
Denumire populară: Brusture Dulce, Cucuruz Rosu, Floarea Ciumei, Sudoarea Laptelui, Gula De Balta, Clococean
Captalanul (Petasites hybridus)

Descriere

Captalanul este o plantă erbacee răspândită în special în zona alpină, cu rădăcina cărnoasă şi lungă, frunze acoperite de peri, cu marginea zimţată şi flori de dimensiuni mici, grupate, de culoare roşie sau alb pătat, cu miros plăcut, dulceag.
În scop fitoterapeutic se utilizează florile, frunzele şi rizomii. 

Compoziţie

Captalanul conţine 2 substanţe cu totul deosebite ca efect terapeutic: patzina şi inulina. De asemenea, planta mai conţine ulei volatil, săruri minerale, rezine, substanţe amare, mucilagii şi proteine.

Acţiune

Captalanul are efect diuretic, diaforetic, calmant, vasodilatator, analgezic, expectorant, antiasmatic, hipotensiv şi antispastic.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie sau decoct, pentru uz intern, captalanul se foloseşteîn tratarea astmului bronşic, colicilor biliare, meterorismului abdominal, hipertiroidiei, migrenelor, tusei, bolilor reumatice, hipertensiunii arteriale, insomniilor şi ulcerului gastrointestinal.

În uz extern, sub formă de spălături locale, comprese sau cataplasme, captalanul este eficient în tratamentul acneei, arsurilor, înţepăturilor de insecte, inflamaţiilor, hemoroizilor, furunculozei şi ulceraţiilor.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Captalanul se administrează numai sub îndrumarea specialistului, deoarece anumite substanţe din plantă cum este petazina, de exemplu, poate avea efecte negative asupra sistemului nervos.

Preparatele pe bază de captalan nu sunt recomandate femeilor gravide şi celor care alăptează.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica