Calomfirul (Tanacetum balsamita)

Denumire științifică: Tanacetum balsamita
Denumire populară: Calomfir, Vetrice, Aurata, Brancarta, Buruiana De Ceas Rau, Buruiana Matricii, Calapar, Creata Broastelor, Iarba Raiului, Poarta Raiului, Crucea Pastii, Hodolan, Iarba Dulce De Munte, Minta Romaneasca Creata,ferece

Descriere

Calomfirul esteo plantă medicinală sau decorativă care creşte sub formă de tufiş, cu forăa rotundă, întâlnită frecvent în Europa şi Asia.

Frunzele sunt ovoidale, alternante şi pot prezenta lobi la bază, iar florile au culoarea galben intens şi sunt mici şi rotunde. Calomfirul mai este utilizat şi în gastronomie, în preparatele culinare, sub formă de salate.

În fitoterapie sunt utilizate părţile aeriene şi uleiul volatil.

Compoziţie

Planta de calomfir conţine ulei volatil (cetone, hidrocarburi, oxizi), flavone, derivaţi fenil-propanici, carotenoide, taninuri şi substanţe amare (lactone sescviterpenice, între care specifică este balsamitona).

Acţiune

Datorită componentelor sale, calomfirul are efect antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral şi stomahic.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapetice pe bază de calomfir sunt indicate pentru parazitoze intestinale, ascaridioze,  indigestii, amenoree etc.

Mod de administrare: 

Decoctul se prepară din 1-3 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă care se fierb 10-15 minute, se bea de 3 ori pe zi ; se poate folosi în uz extern sub formă de comprese, badijonări în tratarea scabiei, clismă în caz de paraziţi intestinali.

Tinctura se administrează 10-20 picături de 3 ori pe zi.
 

Precauţii şi contraindicaţii

Se recomandă consultul medicului înaintea administrării preparatelor pe bază de calomfir. A se evita administrarea în timpul sarcinii deoarece poate provoca avortul spontan.

Nu depăşiţi doza limită admisă pentru că planta poate fi toxică şi poate produce convulsii şi stop cardiorespirator.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica