Calomfirul (Tanacetum balsamita)

Denumire științifică: Tanacetum balsamita
Denumire populară: Calomfir, Vetrice, Aurata, Brancarta, Buruiana De Ceas Rau, Buruiana Matricii, Calapar, Creata Broastelor, Iarba Raiului, Poarta Raiului, Crucea Pastii, Hodolan, Iarba Dulce De Munte, Minta Romaneasca Creata,ferece

Descriere

Calomfirul esteo plantă medicinală sau decorativă care creşte sub formă de tufiş, cu forăa rotundă, întâlnită frecvent în Europa şi Asia.

Frunzele sunt ovoidale, alternante şi pot prezenta lobi la bază, iar florile au culoarea galben intens şi sunt mici şi rotunde. Calomfirul mai este utilizat şi în gastronomie, în preparatele culinare, sub formă de salate.

În fitoterapie sunt utilizate părţile aeriene şi uleiul volatil.

Compoziţie

Planta de calomfir conţine ulei volatil (cetone, hidrocarburi, oxizi), flavone, derivaţi fenil-propanici, carotenoide, taninuri şi substanţe amare (lactone sescviterpenice, între care specifică este balsamitona).

Acţiune

Datorită componentelor sale, calomfirul are efect antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral şi stomahic.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapetice pe bază de calomfir sunt indicate pentru parazitoze intestinale, ascaridioze,  indigestii, amenoree etc.

Mod de administrare: 

Decoctul se prepară din 1-3 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă care se fierb 10-15 minute, se bea de 3 ori pe zi ; se poate folosi în uz extern sub formă de comprese, badijonări în tratarea scabiei, clismă în caz de paraziţi intestinali.

Tinctura se administrează 10-20 picături de 3 ori pe zi.
 

Precauţii şi contraindicaţii

Se recomandă consultul medicului înaintea administrării preparatelor pe bază de calomfir. A se evita administrarea în timpul sarcinii deoarece poate provoca avortul spontan.

Nu depăşiţi doza limită admisă pentru că planta poate fi toxică şi poate produce convulsii şi stop cardiorespirator.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal