Caisul (Armeniaca vulgaris)

Denumire științifică: Armeniaca vulgaris
Denumire populară: Cais
Caisul (Armeniaca vulgaris)

Descriere

Caisul este un pom fructifer  care poate atinge 6 metri înălţime şi este originar din Asia. Frunzele sunt ovale, cu vârf ascuţit, iar coroana este densă şi voluminoasă. Florile au culoare albă sau roz deschis iar fructele sunt rotunde, de culoare portocalie, acoperite de peri.

În scop fitoterapeutic se utilizează fructele şi sâmburii.

Caisul – Compoziţie

Caisele sunt bogate în vitamina A, B1, B2, C,PP, proteine, acid nicotinic, săruri minerale de calciu, magneziu, brom, potasiu, sulf, cupru, fibre , zaharuri, glucoză, fructoză, acid ascorbic, oxalic, malic şi acid citric, precum şi tocoferoli şi acid pantotenic, riboflavină, betacaroten şi licopen.

 

Caisul – Acţiune

Caisele au proprietăţi tonice, astringente, laxative, antioxidante, depurative, diuretice şi antihelmitice.

 

Caisul – Indicaţii terapeutice

Fructele sunt recomandate în caz de anemie, edem, depresii, insomnii, astenie, inapetenţă (lipsapoftei de mîncare), constipaţie, litiază biliara, rahitism, detoxifiere, boli reumatice – consumate ca atare, sub formă de suc, compot sau dulceaţă, iar sâmburii sunt indicaţi în cazurile de parazitoze intestinale, afecţiuni respiratorii, astm bronşic, tuse, hipertensiune sau afecţiuni ale inimii – consumaţi ca atare, 6-7 smburi pe stomacul gol.

De asemenea, din caise poate fi extras uleiul cu rol aromatizant, folosit frecvent în tratamentele SPA antistres i de calmare a pielii iritate.

Sucul de caise amestecat cu miere este benefic în afecţiuni gripale, cu febră, având efect febrifuge (scade febra).
În uz extern, sucul de caise aplicat pe arsuri, eczeme sau plăgi calmează şi vindecă.

 

 

Caisul – Precauţii şi contraindicaţii

Fructele şi sucul de caise sunt contraindicate persoanelor care suferă de diabet, deoarece au o cantitate mare de zahăr.

Caisul – În cosmetică

Din sâmburii de caise se poate prepara o emulsie cu care se limpezeşte părul după spălare şi care are rolul unui balsam natural ce redă supleţea părului şi previne despicarea vîrfurilor, dă volum podoabei capilare şi îl face uşor de pieptănat.

Atât fructul, sâmburii cât şi floarea de cais sunt utilizate sub formă de uleiuri, creme şi loţiuni   pentru pielea uscată, ridată.

De asemenea, sepot prepara măşti naturale cu efecte benefice asupra tenului acneic, cu tendinţă de îngrăşare şi  cazurile de xeroză cutanată.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica