Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale)

Denumire științifică: Colchicum autumnale
Denumire populară: Brânduşă De Toamnă
Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale)

Descriere

Brânduşa de toamnă este o plantă medicinală care creşte pe păşuni, fâneţe umede în zona de deal sau munte, care poate atinge chiar şi înălţimea de 50 cm. Florile au culoare violet-purpurie. Brânduşa înfloreşte în luna septembrie, iar fructele se formează în al doilea an.

În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele şi bulbotuberii. Fructele se recoltează când seminţele au culoare gălbuie şi nu sunt maturate, înainte să sa se deschidă. Bulbii brânduşei se recoltează toamna.

Brânduşa de toamnă – Compoziţie

Planta conţine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin.

Brânduşa de toamnă – Acţiune

Principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu produse pe bază de brânduşă de toamnă sunt indicate atât petnru uzul intern, cât şi pentru cel extern.

Uz intern:
– psoriazis, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne, ascită, bronşită, pneumonii, afecţiuni oculare inflamatorii – sub formă de infuzie.

Uz extern:

– leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoză – sub formă de băi locale, comprese, cataplasme.

Precauţii şi contraindicaţii

Brânduşa se utilizează la recomandarea medicului, mai ales în cazul consumului plantei (indiferent de formă) de către copii.

Excesul determină vărsături, colici abdominale, diaree, hipotermie, iritaţie bucală, faringiană şi laringiană, hipotensiune, paralizii, crampe abdominale până la paralizie respiratorie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica