Bănuţi (Bellis perenis)

Denumire științifică: Bellis perenis
Denumire populară: Bănuţi, Paralute, Margareta Mica A Pajistilor, Floarea Gastii, Floarea- Pastelui, Nasturasi, Scanteioara, Stelute, Blidarei, Bumbisori, Ochiul Boului
Bănuţi (Bellis perenis)

Descriere

Această plantă erbacee, cunoscută sub numele de bănuţi sau paraluţe, ajunge până la maximum 15 cm în perioada de maturitate, fiind prezentă, laolaltă cu alte ierburi şi buruieni, mai ales pe fâneţe – de la câmpie si până la munte.

Face parte din familia compozitelor. Frunzele sunt dispuse într-o frumoasă rozeta. Florile, adunate în capitule, sunt mici şi rotunde, remarcându-se prin colorit, fiind albe sau roşiatice.

Datorită florilor sale, această plantă este cultivată şi pentru decor.

În scopuri medicinale se folosesc florile şi frunzele. Se prepară infuzie, tincturi, se extrage un ulei. În practica medicinală se fac şi comprese cu tinctură sau cu decoct de frunze şi flori.

Compoziţie

Frunzele şi florile acestei plante au în componenţă:  taninuri, substanţe amare, uleiuri eterice, saponine, acizi malic, acetic, oxalic, mucilagii, taninuri, rezine, inulină şi minerale.

Acţiune

Planta are acţiune  antiinflamatoare, antihelmintică, tonic- amară, sudorifică, expectorantă, diuretică, revitalizantă şi antialgică.

Indicaţii terapeutice

Preparatele din bănuţi sunt indicate în afecţiuni inflamatorii ale căilor respiratorii superioare (bronşite, rino-faringite), boli hepato- biliare, dispepsii, meteorism abdominal, dureri uterine, pentru uşurarea naşterii, traumatisme (calmarea durerii şi grăbirea vindecării), migrene, cefalalgii, dermatoze, furunculoze, traumatisme, reumatism şi gută.

Administrare: în stare proaspătă, frunzele se pot folosi primăvara în salate ori în supe de verdeaţă impreună cu spanac, măcriş, lobodă, urzică.

Se poate administra sub formă de decoct, infuzie, sirop natural din frunze sau  tinctură.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se cunosc.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica