Mituri şi adevăruri legate de înlocuitorii de masă

Nutrienţii de calitate îi putem obţine şi din înlocuitorii de masă, în privinţa cărora circulă multe mituri. Iată câteva comune, menţionate într-un studiu desfăşurat de GFK.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mituri şi adevăruri legate de înlocuitorii de masă

Suntem din ce în ce mai ocupaţi şi vrem să le avem pe toate: viaţă de familie, carieră, hobby-uri, întâlniri cu prietenii, sport din belşug şi relaxare pe măsură. Aşa că e obligatoriu să ne facem timp pentru a ne încărca cu energie, din mese sănătoase, bogate în nutrienţi de calitate.

Nutrienţii de calitate îi putem obţine şi din înlocuitorii de masă, în privinţa cărora circulă multe mituri. Iată câteva comune, menţionate într-un studiu desfăşurat de GFK, care ne pot împiedica să obţinem greutatea ideală şi s-o menţinem, la un preţ optim.

1. Mit: Înlocuitorii de masă nu sunt produse sănătoase.

Adevăr: Shake-urile şi batoanele înlocuitoare de masă sunt produse sigure, care conţin nutrienţi de calitate, precum proteinele din zer şi soia, care protejează şi consolidează masa musculară. Formulele sunt concepute după studii îndelungate şi sunt testate clinic de echipe de specialişti în nutriţie şi sănătate.

2. Mit: Dacă renunţ să mai consum produse înlocuitoare de masă, mă voi îngrăşa.

Adevăr: Îngrăşarea apare atunci când numărul de calorii consumate zilnic îl depăşeşte pe cel ars prin activitatea metabolismului bazal (în stare de repaus complet) şi sport. Cu alte cuvinte, ne îngrăşăm când mâncăm mult şi nu facem deloc mişcare.

3. Mit: Înlocuitorii de masă pot avea efecte adverse.

Adevăr: Acest tip de produse au la bază o combinaţie de nutrienţi esenţiali de care organismul are nevoie pentru a funcţiona, proteine din lapte şi soia, carbohidraţi, vitamine şi minerale. Produsele înlocuitoare de masă sunt o alternativă la alimentele tradiţionale. Este important de ţinut cont de faptul că pentru controlul greutăţii, înlocuitorii de masă trebuie să fie consumaţi în locul a 1 sau 2 mese zilnice şi trebuie consumaţi împreună cu o masă tradiţională.

4. Mit: Un produs sub forma de pudră nu este un aliment.

Adevăr: Unii înlocuitori de masă au o textură de pudră deoarece conţin nutrienţi în formă deshidratată: proteine din lapte, zer sau soia, vitamine, minerale etc, chiar dacă nu arată ca mâncarea tradiţională. Acestea pot fi consumate în amestec cu lapte semi-degresat, apă sau lapte de soia, bineînţeles într-o dietă cu aport caloric redus.

5. Mit: Înlocuitorii de masă provoacă dependenţă.

Adevăr: Dependenţele sunt probleme de sănătate cauzate de substanţe care perturbă funcţionarea creierului. Înlocuitorii de masă au la bază nutrienţii de care organismul are nevoie pentru a îşi crea energie şi pentru a se hrăni într-un mod corect. Aceşti nutrienţi nu provoacă dependenţă, ei regăsindu-se în mod natural în alimentele pe care le consumăm zilnic.

6. Mit: Acţionează precum pastilele sau prafurile de slăbit.

Adevăr: Înlocuitorii de masa sunt o alternativă concentrată a unei mese formate din alimente clasice. Mai mult, ar putea face parte din “Nutriţia Viitorului” deoarece acţiunea lor constă în furnizarea tuturor nutrienţilor necesari organismului, având un aport caloric controlat.
De exemplu, un shake înlocuitor de masă (25 g de shake în amestec cu 250 ml lapte semidegresat) oferă nutrienţii pe care în mod normal i-am lua din: 1 peşte la grătar + 1 mandarină de mărime medie + 1 lingură de ulei de floarea soarelui + 100 g de brânză + 2 borcănaşe de iaurt + 1 banană. Acest lucru se traduce prin faptul că înlocuirea uneia din cele 3 mese principale zilnice cu înlocuitori de masă, în cadru unui stil de viaţă sănătos, te ajută să-ţi controlezi greutatea, în concordanţă cu obiectivele personale.

7. Mit: Înlocuitorii de masă ne afectează metabolismul.

Adevăr: Înlocuitorii de masă, asociaţi cu mişcarea susţinută, pot creşte rata de ardere a grăsimilor datorită proteinelor care ajută la dezvoltarea optimă a masei musculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”