Zahărul din alimente, un pericol pentru siluetă şi dantură

Un studiu internaţional efectuat în 2014 pentru GSK Consumer Healthcare, despre zaharurile din alimente şi impactul acestora supra sănătăţii, a arătat că zahărul reprezintă un motiv de îngrijorare pentru consumatori, alături de conţinutul de grăsimi şi sare, atunci când vine vorba de alimentaţia de zi cu zi.
Autor: Paula Rotaru
Zahărul din alimente, un pericol pentru siluetă şi dantură

Un studiu internaţional efectuat în 2014 pentru GSK Consumer Healthcare, despre zaharurile din alimente şi impactul acestora supra sănătăţii, a arătat că zahărul reprezintă un motiv de îngrijorare pentru consumatori, alături de conţinutul de grăsimi şi sare, atunci când vine vorba de alimentaţia de zi cu zi.

Studiul Hidden Sugars Report (Raport despre zaharurile ascunse) a fost făcut pe un eşantion internaţional format din femei şi bărbaţi între 16 şi 55 de ani, mai mult de jumătate dintre respondenţi fiind şi părinţi.

Nivelul zaharurilor din alimentaţia zilnică a copiilor îi preocupă şi mai mult de respondenţii părinţi, o treime dintre aceştia arătându-se foarte preocupaţi de acest aspect. Totuşi, când vine vorba de alimentaţia proprie, numai 24% dintre adulţi au declarat că sunt atenţi la acest lucru.

Studiul a mai arătat că, deşi majoritatea respondenţilor (peste 70%) cunosc faptul că prăjiturile şi produsele de patiserie, ciocolata, sucurile de fructe şi băuturile carbonatate conţin zaharuri, mult mai puţini (sub 30%) ştiu că există zaharuri şi în alte produse alimentare pe care le consumăm zi de zi, cum ar fi pâinea, cerealele, pastele, orezul sau cartofii sau chiar carnea şi peştele.

Când vine vorba despre impactul zaharurilor asupra sănătăţii, mai mult de jumătate dintre respondenţi cred că acestea au în primul rând o consecinţă asupra siliuetei şi greutăţii lor sau se gândesc la diabet sau afecţiuni ale inimii. Doar 20% dintre ei iau în calcul impactul asupra zaharurilor asupra sănătăţii dinţilor. Situaţia este diferită la părinţi însă, 3 din 4 respondenţi cu copii declarând că sunt foarte preocupaţi de efectul zaharurilor asupra danturii copiilor.