Vaccinurile anti-COVID-19 pot să nu împiedice oamenii să se îmbolnăvească și să moară, potrivit unui om de știință

  • Publicat:
Vaccinurile anti-COVID-19 pot să nu împiedice oamenii să se îmbolnăvească și să moară, potrivit unui om de știință

Studiile clinice în ceea ce privește vaccinurile anti-COVID se concentrează asupra limitarea transmiterii virusului după vaccinare. Acestea nu iau în calcul că în cazul unor persoane, cum sunt bătrânii, ar putea să nu fie eficiente, ceea ce ar putea duce la cazuri severe sau moarte.

Vaccinurile anti-COVID nu ar avea puterea să prevină îmbolnăvirea gravă sau moartea pacienților în unele cazuri, spune Peter Doshi, un profesor la Universitatea din Maryland, potrivit Daily Mail.

Studiile pe sute de mii de voluntari au ca scop să scoată la iveală dacă vaccinurile experimentale împiedică eficient contractarea virusului.

Profesorul Peter Doshi, editor asociat al British Medical Journal, subliniază că oamenii de știință nu așteaptă să vadă dacă voluntarii sunt protejați de forme grave ale COVID-19 sau moarte, în cazul în care se îmbolnăvesc – asta în cazul în care vaccinurile nu sunt eficiente – înainte de a fi lansate.

Pentru persoanele în vârstă, vaccinurile ar putea să nu fie eficiente

Aceasta reprezintă o îngrijorare mai ales pentru persoanele în vârstă, care au cel mai mare risc de a dezvolta forme severe de COVID-19, pentru că există șansa ca vaccinul să nu fie eficient pentru a-i proteja de coronavirus.

Vaccinurile în general nu funcționează la fel de bine în cazul persoanele cu o vârstă peste 60 de ani din cauza sistemul imunitar îmbătrânit.

Profesorul de la Universitatea din Maryland a dezvăluit, de asemenea, că studiile nu vor dovedi dacă vaccinurile vor opri transmiterea virusurilor. Oamenii de știință nu iau în calcul dacă cei care iau coronavirus îl transmit mai departe prietenilor și familiei, indiferent dacă se îmbolnăvesc ei înșiși.

„Niciunul dintre vaccinuri nu este studiat pentru a determina dacă poate întrerupe transmiterea virusului”, a declarat Doshi.

Niciunul dintre cei care pregătesc vaccinuri – Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm sau Sinovac – nu măsoară dacă vaccinurile lor vor salva vieți în studiile lor finale.

Există motive „excelente” pentru a continua studiile pentru vaccinul anti-COVID

Cu toate acestea, profesorul spune că existe motive „excelente” pentru a continua studiile pentru vaccin.

Un vaccin este considerat cheia pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, care a ucis peste 1.1 milioane de oameni în lume.

Cursa pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID eficient este aproape de final pentru 11 companii. Acestea sunt deja în faza 3 de testare a vaccinului care ar putea preveni infecția cu SARS-CoV-2, precum și agravarea bolii COVID-19, ca urmare a producerii de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Faza 3 presupune că vaccinul este administrat unui lot numeros (câteva mii sau zeci de mii) de subiecți umani și se monitorizează rata de infectare, în sensul protecției oferite de vaccin, în comparație cu un grup de control care primește placebo. De asemenea, în faza 3 de studiu se vor nota toate posibilele reacții adverse la vaccin. Aceasta este ultima fază de studiu clinic, cea în care se va determina dacă vaccinul respectiv protejează de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

În momentul de față există 11 vaccinuri anti-COVID în această fază.

Pe lângă acestea, există însă alte 54 de vaccinuri aflate în faza 1 sau 2, precum și alte 91 de vaccinuri aflate încă în faza preclinică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”