Publicarea primelor informații despre vaccinurile candidate împotriva COVID-19 a intensificat propagarea, pe rețelele sociale, a postărilor potrivit cărora vaccinul ar fi inutil.
Pornind de la o scrisoare publicată pe Facebook de către Christian Perronne, șef al Departamentului de Boli Infecțioase la spitalul Garches, Franța, s-a răspândit afirmația că vaccinul ar fi inutil întrucât rata de supraviețuire în urma infectării este oricum ridicată.
Potrivit platformei oficiale vaccinare-covid.gov.ro, această afirmație este înșelătoare, deoarece ignoră factori esențiali care determină utilitatea unui vaccin, precum:
Rata de supraviețuire în urma bolii în sine nu este suficientă pentru a determina dacă dezvoltarea unui vaccin este sau nu utilă. Un virus cu efecte amenințătoare la adresa vieții, dar cu transmisibilitate scăzută, ar putea ajunge să pună în pericol viața unui număr mai mic de oameni decât un virus mai puțin agresiv, dar care infectează populația la nivel global.
Cu cât se infectează mai multe persoane, cu atât numărul persoanelor a căror viață poate fi pusă în pericol în urma infecției crește.
La data publicării acestui material, rata mortalității în România se situează în jurul cifrei de 2%.
Dacă raportăm această cifră la scenariul în care întreaga populație ar fi infectată, fără a lua în considerare și alți factori, descoperim că numărul deceselor ar putea depăși cifra de 350.000, notează platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.
Un alt factor important îl reprezintă efectele infecției pe termen mediu și lung, efecte care sunt de luat în calcul când se pune problema necesității unui vaccin.
De exemplu, poliomielita poate provoca paralizie permanentă, chiar dacă un pacient supraviețuiește.
Un număr tot mai mare de studii științifice demonstrează că infecția cu SARS-CoV-2 poate conduce la sechele pe termen lung, precum: leziuni pulmonare, afecțiuni cardiace, afecțiuni neurologice, tulburări de coagulare, afectarea sistemică a țesuturilor.
Nu în ultimul rând, ar trebui luat în considerare faptul că impactul infecției este diferit de la o categorie a populației la alta.
De exemplu, rata de vindecare pentru COVID-19 este mult mai mică pentru persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi afecțiunile pulmonare cronice, obezitatea, bolile renale cronice, hipertensiunea arterială, diabetul.
Pentru segmentele de populație cu astfel de afecțiuni preexistente, vaccinul reprezintă măsura de protecție cea mai rapidă, sigură, eficientă.