„Un viitor fără pată” – Spune NU melanomului!

Mai mult de 700 de persoane au fost testate dermatologic gratuit în cadrul acţiunilor desfăşurate de organizatori în cadrul principalelor evenimente sportive în aer liber din Bucureşti şi din ţară, iar peste 1000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii. În urma sesiunilor de testare, echipele medicale au identificat peste 20 de persoane suspecte de melanom malign, acestea fiind direcţionate către medicul specialist.
  • Publicat:
„Un viitor fără pată” – Spune NU melanomului!

Comisia de Sănătate din Senatul României, împreună cu  Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Română de Cancer şi Asociaţia Dermato-Venerologilor din Centrul şi Estul Europei pentru Cooperare (CEEDVAC) au organizat, în perioada 29 – 30 septembrie, o actiune speciala dedicata melanomului malign.

Aceasta şi-a propus ca prin implicarea membrilor Parlamentului să crească gradul de conştientizare a publicului larg privind importanţa comportamentului preventiv şi a diagnosticării precoce în gestionarea cu succes a unor patologii grave, precum melanomul malign.

Aceasta este ultima etapă a campaniei „Un viitor fără pată“ – editia 2014, prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia şi depistarea melanomului, care s-a desfăşurat începând din luna iulie.
În cadrul campaniei, peste 20.000 de persoane au aflat despre această boală şi au primit informaţii detaliate despre riscurile melanomului, factorii determinanţi ai acestuia, dar şi despre cum poate fi prevenit.

Mai mult de 700 de persoane au fost testate dermatologic gratuit în cadrul acţiunilor desfăşurate de organizatori în cadrul principalelor evenimente sportive în aer liber din Bucureşti şi din ţară, iar peste 1000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii. În urma sesiunilor de testare, echipele medicale au identificat peste 20 de persoane suspecte de melanom malign, acestea fiind direcţionate către medicul specialist.

Tot pe parcursul acestei campanii, vedete din România au tras un semnal de alarmă în privinţa creşterii alarmante a incidenţei melanomului malign. Oana Cuzino, Ada Condeescu şi Daniela Nane au susţinut mesajele campaniei şi au oferit  un exemplu publicului privind comportamentul preventiv, participând la acţiunile de conştientizare şi educare desfăşurate pe parcursul celor trei luni.

Mai jos puteţi vedea o animatie infografica despre pericolele melanomului si  principalii pasi pentru a preveni aceasta boala.


„Datele statistice privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare pentru prevenţie, incidenţa melanomului malign creşte. Prin campania > de anul acesta am  facilitat accesul la informaţii pentru prevenirea melanomului malign, am învăţat oamenii să recunoască din timp semnele melanomului şi să pună prevenţia pe primul loc. Am creat astfel premisele pentru o mai bună conduită în privinţa prevenirii şi depistării precoce a cancerului de piele.” a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Rată de supravieţuire de doar 6 până la 9 luni

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă.

În România, incidenţa a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare.

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supravieţuire pentru aceşti pacienţi este de numai 6 până la 9 luni.

„CNAS acordă o atenţie deosebită derulării optime a Programului naţional de oncologie, fiind alături de toţi pacienţii care necesită sprijin”, a declarat Dr. Vasile Ciurchea, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Prevenţia – rol cheie

Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

„Este foarte important să acordăm prevenţiei atenţia cuvenită. Sper ca mesajele campaniei au ajuns la cât mai mulţi români, ajutându-i să conştientizeze riscurile pe care le pot evita prin adoptarea unui comportament preventiv. Demersurile de informare şi testare sunt importante pentru a ţine sub control creşterea incidenţei melanomului malign. De aceea, salutăm campania > şi încurajăm derularea unor astfel de iniţiative foarte utile”, a declarat Dr. Ion I. Luchian, Preşedintele Comisiei pentru  Sănătate Publică din Senat.

“Medicii se confruntă cu o incidenţă crescândă a melanomului. >  este o campanie de avertisment, care arată ce înseamnă prevenţia şi cum trebuie ea realizată. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer dezvoltată de om cu cea mai mare incidenţă la tineri. Este uşor de depistat şi are mari şanse de vindecare. Melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri dacă se ajunge la dermatolog în stadiul incipient. Rezultatele campaniei de anul acesta indică semnale pozitive, observându-se o folosire mai bună a metodelor de fotoprotecţie şi o întelegere corectă a factorilor de risc”, a concluzionat  Prof. dr. George Sorin Ţiplică.

Campania „Un viitor fără pată” va continua şi în 2015, ducând mai departe lupta împotriva melanomului malign şi încurajând comportamentul preventiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”