Un sfert din populaţia României suferă de varice. Care sunt cauzele?

Boala Venoasă Cronica debutează lent, insidios, fără ca măcar să ne dăm seama. De cele mai multe ori, ea este disimulată în spatele unor simptome aparent uşoare şi care nu par a fi legate de această afecţiune: senzaţie de greutate în picioare, senzaţie de arsură la nivelul gambelor, crampe, dureri, prurit, parestezii.
  • Publicat:
Un sfert din populaţia României suferă de varice. Care sunt cauzele?

Puţini sunt cei care conştientizează că Boala Venoasă Cronica debutează lent, insidios, fără ca măcar să ne dăm seama.

Frecvent ea este disimulată în spatele unor simptome aparent uşoare şi care nu par a fi legate de această afecţiune: senzaţie de greutate în picioare, senzaţie de arsură la nivelul gambelor, crampe, dureri, prurit, parestezii.

De obicei aceste simptome nu alarmează pacientul suficient cât să le semnaleze medicului, de cele mai multe ori fiind considerate chiar normale după o zi de muncă sau de stat în picioare.

Acesta este şi concluzia Studiului VeinCONSULT, unul dintre cele mai mari studii epidemiologice cu privire la Boala Venoasă Cronică (peste 91.500 de pacienţi investigaţi) efectuate la nivel internaţional şi care a implicat 6232 de medici de familie din cele 20 de ţări implicate.


Din păcate, de cele mai multe ori, pacienţii se adresează medicului abia atunci când manifestările Bolii Venoase Cronice devin fie prea deranjante (senzaţie intensă de durere, arsură, umflare a gambelor), fie când devin vizibile (apariţia varicelor, venelor reticulare, modificărilor tegumentului, chiar apariţia ulcerului de venos de gambă).

Cu toate că, după cum se poate constata, bolile venoase sunt printre cele mai răspândite afecţiuni de pe glob, ele sunt în mod frecvent neglijate şi subestimate, atât de către medici, cât şi de către pacienţi, iar aceeaşi situaţie îngrijorătoare este întâlnită şi pe teritoriul României.

Cauza apariţiei varicelor, încă un mister

Dintre toate manifestările Bolii Venoase Cronice, prezenţa varicelor este cea mai frecventă (conform studiului VeinCONSULT aproape 1,8 milioane de români au varice!), dar cauza exactă a apariţiei lor rămâne încă necunoscută. În principal este vorba despre afectarea peretelui venos sau afectarea valvelor venoase, fiind implicaţi factori genetici, dar şi factori de risc bine identificaţi.

  • Factori genetici:

            – Se regăsesc antecedente familiale la 80% dintre subiecţi

            – Riscul relativ este de 2 dacă unul dintre părinţi prezintă varice şi de 3.1 dacă ambii părinţi au varice

  • Ortostatismul prelungit: profesii la risc (chelneri, coafeze, vânzătoare etc.)
     
  • Sedentarismul
     
  • Greutate peste media normală
     
  • Localizarea geografică: prevalenta mai crescută în Occident decât în Africa, Asia sau Oceania
     
  • Îmbrăcămintea strâmtă
     
  • Sarcinile repetate (acest factor de risc creşte cu numărul de sarcini duse la termen)
     
  • Constipaţia cronică
     
  • Anomaliile boltei plantare (picior plat sau supracurbarea boltei plantare).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân