Un nou tratament pentru dependenţa de alcool

Dependenţa de alcool a devenit destul de prezentă în lumea omului modern care este pe de o parte expus stresului, iar pe de altă parte liber în faţa tentaţiilor ce îi vând iluzia salvării de nefericire.
  • Publicat:
Un nou tratament pentru dependenţa de alcool

Dependenţa de alcool a devenit destul de prezentă în lumea omului modern care este pe de o parte expus stresului, iar pe de altă parte liber în faţa tentaţiilor ce îi vând iluzia salvării de nefericire.

Din motive de această natură sau doar din exibiţionism, din ce în ce mai mulţi oameni cad în patima alcoolului.

Pentru salvarea din angoasă unei astfel de dependenţe, s-a descoperit un nou mod de a trata dependenţa de alcoolism, sub formă de medicamentaţie.

Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) i-a dat astăzi avizul pozitiv.

Dacă va primi şi autorizaţia de punere pe piaţă, din partea Comisiei Europene, medicamentul va oferi o nouă opţiune de tratament împotriva dependenţei de alcool, bazată pe conceptul de reducere a efectelor nocive.

“În acest moment, există o nevoie semnificativă nesatisfăcută, întrucât dependenţa de alcool este atât subdiagnosticată cât şi insuficient tratată. În Europa, mai mult de 90% dintre pacienţii cu dependenţă de alcool sunt în prezent netrataţi.
 

În Europa, impactul consumului de alcool este cel mai mare din lume, cu 12% din totalul deceselor din grupa de vârstă 15-64 ani atribuite alcoolului, au declarat cercetătorii care au descoperit medicamentul cu pricina.

Pentru mulţi pacienţi cu dependenţă de alcool, oprirea în totalitate şi abstinenţa de la consumul de alcool nu reprezintă un obiectiv terapeutic acceptabil sau realizabil.

Aşa că, Selincro va fi primul medicament special dezvoltat pentru reducerea consumului de alcool la pacienţii cu dependenţă de alcool.

Medicamentul va reduce consecinţele dăunătoare ale consumului de alcool, oferind o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii care nu au luat în considerare un tratament până în acest moment.

“Selincro scade dorinţa de a bea şi ajută pacienţii cu dependenţă de alcool să reducă, astfel, consumul de alcool”, afirmă Vicepreşedintele Executiv al companiei producătoare, Anders Gersel Pedersen.

Selincro este un modulator al sistemului opioid care acţionează la nivelul sistemului motivaţional al creierului, care este dereglat la pacienţii cu dependenţă de alcool.

Despre dependenţa de alcool

Dependenţa de alcool este o boală a creierului, cu o probabilitate mare de a urma un trend progresiv. Alcoolul este toxic pentru majoritatea organelor din corpul uman, iar nivelul de consum este puternic corelat cu riscul pe termen lung de morbiditate şi mortalitate.

Alcoolul este un factor cauzal major în mai mult de 60 de tipuri de boli şi leziuni. Factorii genetici şi de mediu sunt importanţi în dezvoltarea dependenţei de alcool; factorii genetici sunt atribuiţi în proporţie de peste 60% riscului de dezvoltare a bolii.

O caracteristică centrală a dependenţei de alcool este dorinţa de multe ori copleşitoare de a consuma alcool. Pacienţii întâmpină dificultăţi în controlul consumului de alcool şi continua consumul de alcool în ciuda consecintelor nocive asupra sănătăţii.

Consumul excesiv de alcool este frecvent în multe părţi ale lumii, în special în Europa, unde mai mult de 14 milioane de oameni sunt dependenţi de alcool. În Europa, nevoia de tratament este foarte mare, doar 8% dintre pacienţi beneficiind de un tratament.

Atât abstinenţa cât şi reducerea consumului ar trebui luate în considerare ca parte a unei abordări cuprinzătoare de tratament pentru pacienţii cu dependenţa de alcool.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Somnul mamei, somnul bebeluşului
Somnul mamei, somnul bebeluşului
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân