Un aparat ieftin poate diagnostica Zika în doar 3 ore

O echipă internaţională de cercetători condusă de Harvard University a creat ceva ce poate fi cea mai bună invenţie de până acum – un sistem de diagnosticare rapid şi ieftin a virusului Zika, informează Descoperă.
  • Publicat:
Un aparat ieftin poate diagnostica Zika în doar 3 ore

Odată ce virusul este amplificat, senzorul îşi schimbă culoarea dacă este o potrivire, deci aparatul poate spune dacă mostra conţine Zika sau nu, scrie Descoperă.

Ce este încurajator la dispozitivul de diagnosticare nu e doar că pare a fi o metodă ieftină şi de efect pentru a recunoaşte Zika rapid. Cei care au descoperit asta – un grup format din cercetători care lucrează la şapte universităţi diferite din Statele Unite şi Canada – şi-au unit rapid resursele (în doar şase săptămâni) ca să găsească soluţia.

Cu atâtea veşti proaste pe care le auzim despre Zika, este plăcut să putem oferi câteva noutăţi pozitive despre acest subiect.

„Suntem un grup de academicieni nepregătiţi pentru asta, dar am lăsat totul şi ne-am unit forţele”, spune Collins.

„O echipă din industrie sau un laborator guvernamental, pregătit să facă asta, poate avea rezultatul în mai puţin de o săptămână. Ăsta e potenţialul platformei biologice”, a conchis cercetătorul.O echipă internaţională de cercetători condusă de Harvard University a creat ceva ce poate fi cea mai bună invenţie de până acum – un sistem de diagnosticare rapid şi ieftin a virusului Zika, informează Descoperă.

„Creşterea crizei globale cauzate de virusul Zika ne-a stimulat să elaborăm noi tehnologii şi să le folosim pentru a crea un aparat care poate diagnostica un pacient cu Zika în mai puţin de trei ore”, spune biologul James Collins de la Harvard.

Tehnica este bazată pe un sistem anterior descoperit de Collins şi coechipierii săi pentru a diagnostica Ebola şi nu numai – ei pot detecta alţi viruşi ARN, precum SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), pojarul, gripa, hepatita C şi febra West Nile.

Una dintre provocările detectării Zika este că virusul apare în concentraţii extrem de scăzute în sânge, urină şi salivă. Ca să treacă peste acest obstacol, mai întâi, noul sistem amplifică mostrele ARN.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”