Un american a murit după ce a luat un medicament despre care preşedintele Trump a spus că este indicat în tratamentul COVID-19

Un bărbat a murit după ce a luat acest medicament despre care a auzit că ar vindeca infecţia cu noul coronavirus
25.03.2020 | Autor: Paula Rotaru
Un american a murit după ce a luat un medicament despre care preşedintele Trump a spus că este indicat în tratamentul COVID-19

Pandemia de coronavirus ne poate împinge spre gesturi extreme. Este şi cazul unui cuplu de americani de vârsta a treia din Arizona, ambii parteneri fiind internaţi de urgenţă în spital după ce şi-au administrat fosfat de clorochină, o substanţă folosită de obicei pentru curăţarea acvariilor. Cei doi au auzit de această substanţă la televizor, tocmai din gura preşedintelui american Donald Trump, care a menţionat-o într-o declaraţie despre posibile tratamente ale infecţiei cu noul tip de coronavirus. 

Numai că fosfatul de clorochină are o cu totul altă compoziţie chimică decât medicamentul menţionat, clorochina sau, o altă variantă, hidroxiclorochina, care a fost folosit în trecut pentru tratamentul malariei.

„La 30 de minute de la ingestia substanţei respective, cei doi au început să aibă simptome severe, iar bărbatul, din păcate, a decedat la scurt timp din cauza insuficienţei cardiace. Femeia este în continuare în stare critică”, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale unde au fost internaţi cei doi.

„Având în vedere numeroasele necunoscute în ceea ce priveşte noul coronavirus, înţelegem nevoia oamenilor de a găsi cât mai rapid o metodă de prevenire şi de tratare a infecţiei, dar automedicaţia nu este o soluţie. Iar cazul de faţă este un exemplu de aşa nu trebuie procedat”, a subliniat dr. Daniel Brooks, directorul medical al centrului Banner Poisond and Drug Information.

„Ultimul lucru de care avem nevoie acum este ca unităţile de urgenţe să fie asaltate de pacienţi care cred că au găsit soluţia miraculoasă la acest coronavirus, dar care, de fapt, ajung să îşi pună în pericol viaţa”, adaugă medicul.

Însă avertismentele medicilor nu pare să îl ţină în frâu pe Trump. Într-o conferinţă de presă care a avut loc recent, acesta a afirmat că FDA (Administraţia americană pentru Medicamente şi Alimente) a aprobat deja clorochina pentru tratamentul bolnavilor cu COVID-19.

La scurt timp însă, reprezentanţii FDA au dezminţit informaţia şi au declarat că medicamentul respectiv este încă în faza de testare.