Uleiul de măsline – remediul util pentru constipaţie

O singură linguriţă cu ulei de măsline luată pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, te scapă de neplăcuta constipaţie.
  • Publicat:
Uleiul de măsline - remediul util pentru constipaţie

Constipaţia este o problemă cu care multă lume are de-a face, principalul vinovat fiind alimentaţia haotică, plină de grăsimi şi zahăr, urmată de consumul insuficient de lichide.

Chiar dacă nu este o afecţiune gravă, constipaţia este destul de inconfortabilă, putând cauza dureri de stomac, balonare şi greţuri. Odată ce persoana afectată adoptă un regim alimentar echilibrat, însoţit de exerciţii fizice şi consumul a cel puţin 2,5 litri de lichide pe zi, constipaţia dispare de la sine.

Însă, în anumite situaţii, aceasta poate persista, putând favoriza apariţia hemoroizilor, a fisurilor anale, a prolapsului rectal ori blocarea materiilor fecale în rect.

Uleiul de măsline, campion la capitolul constipaţie

O singură linguriţă cu ulei de măsline luată pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, te scapă de neplăcuta constipaţie. Grăsimile din uleiul de măsline ajută la înmuierea materiilor fecale, prin reţinerea lichidelor, uşurând parcurgerea acestora prin intestinul gros şi, în final, eliminarea lor.

Atenţie însă! Dacă vei depăşi această cantitate, există riscul să dai în cealaltă extremă, respectiv să te confrunţi cu diaree şi crampe abdominale.

O altă atenţionare vine din partea Asociaţiei Americane de Pediatrie, care nu recomandă acest remediu în cazul sugarilor sau a copiilor. Pentru această categorie de vârstă, cel mai indicat tratament împotriva constipaţiei constă în consumul de sirop de pere sau de mere, prune, caise, cereale integrale şi alte alimente bogate în fibre, care uşurează tranzitul intestinal.

Alte beneficii ale uleiului de măsline

Uleiul de măsline prezintă numeroase alte beneficii pentru sănătate, fiind un ingredient de bază în dieta mediteraneeană, recunoscută pentru efectul ei de reducere a riscului de boli de inimă şi pentru sporirea longevităţii.

Numeroase studii au relevat că uleiul de măsline are importante efecte antiinflamatoare, scăzând semnificativ riscul de diabet, boli cardiace, cancer, artrită, depresie, Alzheimer şi Parkinson. De asemenea, uleiul de măsline este o sursă excelentă de vitamina E, numită şi vitamina fertilităţii.

Specialiştii recomandă ca 25-30% din caloriile ingerate zilnic să fie reprezentate de grăsimi mononesaturate sau polinesaturate, pe cele dintâi regăsindu-le din belşug în uleiul de măsline.

Aveţi grijă să consumaţi doar ulei de măsline extravirgin, deoarece acest sortiment este cel mai sănătos, şi evitaţi uleiurile light, cărora le-au fost eliminaţi toţi nutrienţii în procesul de producţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”