Tu stii cati ani au plamanii tai? Mergi la medic si afla-ti varsta pulmonara!

In perioada 14-25 noiembrie, in cabinetele medicale din intreaga tara se vor face testari gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor si alte informatii se gasesc pe www.desprebpoc.ro.
  • Publicat:
Tu stii cati ani au plamanii tai? Mergi la medic si afla-ti varsta pulmonara!
Tu stii cati ani au plamanii tai? Mergi la medic si afla-ti varsta pulmonara!
Ziua Mondiala a BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) va fi marcata anul acesta pe 16 Noiembrie.
 
 
Cu aceasta ocazie, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza campania „Tu stii ce varsta au plamanii tai?”. Campania, aflata la cea de-a treia editie, isi propune sa atraga atentia populatiei asupra importantei unor investigari periodice ale functiei pulmonare si a consultului peridic efectuat la medicul pneumolog.
 
„Daca nu putem respira, nimic altceva nu mai conteaza”

Cel mai simplu si convingator argument il aduce prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie: „Asa cum ne testam tensiunea, deci starea de sanatate a inimii, la fel si plamanii nostri merita aceeasi atentie. Inima este motorul vietii, dar nu uitati ca sursa de alimentare a acestui motor sunt plamanii. Plamani sanatosi inseamna si o inima sanatoasa. Daca nu putem respira, nimic altceva nu mai conteaza”.
 
Romania: cifre care ne dau de furca
* BPOC pare a avea o incidenta redusa – intre 6 si 8% –, dar este o boala subdiagnosticata. Conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS (Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate) exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC in conditiile in care accesul la serviciile medicale existente este, in continuare, redus.
* Sub 50% dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an.
 
 
Testari gratuite in toata tara

* In perioada 14-25 noiembrie, in cabinetele medicale din intreaga tara se vor face testari gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor si alte informatii se gasesc pe www.desprebpoc.ro.
* Pe 19 si 20 noiembrie, in Bucuresti, cei interesati isi pot afla gratuit varsta pulmonara iesind la plimbare in Parcul Tineretului, zona Sincai, unde sunt asteptati intr-un cort special amenajat.
 

Care sunt factorii de risc?

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”