Tratamentul oncologic, cu 18% mai eficient în urma terapiilor personalizate!

Şansele de supravieţuire a bolnavilor ar putea creşte dacă schema terapeutică adoptată ar corespunde unui plan de terapie personalizată, care ţinteşte profilul molecular şi clinic al fiecărui pacient în parte.
  • Publicat:
Tratamentul oncologic, cu 18% mai eficient în urma terapiilor personalizate!

Peste 50.000 de români mor anual din cauza cancerului, potrivit Raportului de Sănătate privind Incidenţa Cancerului în România, realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Şansele lor de supravieţuire ar putea creşte dacă schema terapeutică adoptată ar corespunde unui plan de terapie personalizată, care ţinteşte profilul molecular şi clinic al fiecărui pacient în parte.

“Există evidenţe clinice conform cărora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacienţilor cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfăşurat pe o durată de 5 ani, în perioada 2007-2012 la MD Anderson, SUA, demonstrează că pacienţii beneficiază semnificativ în urma accesării trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de răspuns este mai mare (33% vs 15%), supravieţuirea în absenţa bolii crescută (4,9 luni vs 2 luni), iar supravieţuirea globală prelungită ( 11,2 luni vs 8,6 luni).

Pacienţii din această analiză avuseseră anterior minim 3 linii de terapie la care nu mai răspundeau şi, totuşi, au avut beneficii”, spune Frederic Ollier, CEO Oncompass Medicine Elveţia, prezent în România pentru a participa conferinţa medicală “Tratamente Inovative în Oncologie – Terapia personalizată şi Imunoterapia tumorilor maligne”.

În cancer există numeroase gene care pot suferi mutaţii, fiecare tumoră putând avea de la 1 până la 8 gene cu mutaţii. Toate acestea pot crea specificităţi ale bolii care impun ieşirea din schema clasică de tratament şi înlocuirea acesteia cu una perfect adaptată şi care să răspundă acestor specificităţi.

De aceea, pentru a evita prescrierea unui tratament neadecvat, este nevoie de un diagnostic molecular – menit să identifice nu doar care sunt acele gene ale căror mutaţii au generat un anume tip de cancer, ci şi dacă aceste mutaţii genetice au făcut ca boala să nu răspundă la soluţiile de terapie recomandate în protocoalele actuale de tratament.

În urma testării, sunt cazuri în care sunt identificate şi mutaţii rare, pentru care nu există încă un tratament ţintit disponibil. Există însă medicamente în diferite stadii de cercetare şi dezvoltare în cadrul studiilor clinice, în care tratamente dintre cele mai noi şi eficiente sunt administrate pacientului, într-un mediu controlat de specialişti. Oncompass oferă şi facilitează pacienţilor din România accesul la astfel de studii, fără costuri suplimentare celor de transport şi cazare.

Bolnavii de cancer din România pot avea astăzi acces la 32 de molecule ţintite care se află în uz clinic. Dintre acestea, există 10 medicamente ţintite care încă nu sunt înregistrate în România şi 20 care, deşi sunt înregistrate, nu sunt incluse în Programul Naţional al Ministerului Sănătăţii, ceea ce înseamnă că pacienţii nu au acces la ele.

“Pentru aceşti pacienţi, Oncompass este o soluţie, prin facilitarea accesului în acele studii clinice despre care vorbeam sau prin identificarea soluţiilor terapeutice în alte ţări decât România. Vorbim despre luni în plus de supravieţuire şi despre o creştere a calităţii vieţii, iar aceste două lucruri sunt mize uriaşe pentru orice pacient care luptă împotriva cancerului.”, a declarat Dr. Isabela Komporaly, managing partner Torus Pharma România, compania care a adus, pe piaţa locală, serviciul Oncompass Medicine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”