Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

Peste 1.000 de femei vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul de sân. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9. 000 de românce.
  • Publicat:
Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale ale României nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor. De aceea, în lunile octombrie şi noiembrie, peste 1.000 de femei vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul de sân. Aflată deja la cea de-a patra ediţie, campania ”Nu am făcut destul”, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), se va derula anul acesta în cinci judeţe din zona Moldovei.

Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România şi din întreaga lume. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9. 000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la un control.

Anul trecut, în cadrul campaniei desfăşurate în şapte judeţe din sudul şi centrul ţării, nu mai puţin de 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite ale sânilor. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un control la sân, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer.

De asemenea, 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani. ,,Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situaţia.

Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităţilor competente. Ţara noastră are nevoie urgentă de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de sân”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

În lunile octombrie şi noiembrie, FABC îşi propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale, dar nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii şi, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

Astfel, în weekendul 14-15 octombrie, se vor face testări în localităţile Tomeşti şi Ciurea – din judeţul Iaşi, în 21-22 octombrie caravana va poposi în comunele Vânători Neamţ şi Răuceşti – din judeţul Neamţ, în zilele 28-29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu şi Stănileşti, iar în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localităţile Balcani- Schitu Frumoasa şi Berceşti Taslău. Totodată, pe 11-12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite şi femeile din comunele Udeşti şi Mânăstirea Humorului din judeţul Suceava.

Voluntarii de la Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune şi pulsoximetrie, consultaţii oftalmologice, dar şi o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute şi de bărbaţi. Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia şi de o ecografie mamară.

Ce trebuie să ştim:

  • Cancerul de sân apare din ce în ce mai des la femeile tinere
  • Apariţia unui nodul la sân nu este un semn de cancer, dar trebuie neapărat investigată
  • Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei
  • Multe femei depistate cu cancer de sân nu au avut niciun simptom

Cum poate fi prevenit cancerul la sân

Autoexaminarea lunară a sânilor. Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

Mamografia. Specialiştii spun că după vârsta de 40 de ani orice femeie ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”