Terapia cu protoni, o soluţie revoluţionară pentru vindecarea cancerului

Terapia cu fascicul de protoni a demonstrat rezultate remarcabile pentru pacienţii din întreaga lume, în special prin reducerea efectelor secundare ale radiaţiilor.
  • Publicat:
Terapia cu protoni, o soluţie revoluţionară pentru vindecarea cancerului

Un nou tratament revoluţionar împotriva cancerului va fi disponibil din 2018 în Marea Britanie.

Acesta este un tip de radioterapie utilizată în tratarea cancerului şi oferă un tratament cu protoni care ţintesc precis zona afectată.

Rezultatul este reducerea leziunilor ţesutului şi organelor afectate, scrie DailyStar.


Proton Beam Therapy (terapia cu fascicul de protoni) a demonstrat rezultate remarcabile pentru pacienţii din întreaga lume, în special prin reducerea efectelor secundare ale radiaţiilor.

În 2018, nu mai puţin de trei centre „Ernest Rutherford” – omul de ştiinţă care a identificat protonul în 1911 – sunt în curs de dezvoltare.

Aceste centre se vor deschide în South Wales, Northumberland şi Berkshire.

„Numele lui Rutherford este sinonim cu un progres major în tratamentul cancerului şi, prin urmare, am simţit că acest fapt va conferi o identitate specială tuturor centrele noastre de tratament”, a declarat Gordon McVie, preşedinte al Proton Partners International.


Sursa foto: saferadiotherapy.com

„Pacienţii cu cancer vor avea acces la o gamă largă de servicii de terapie, iar planurile de tratament vor fi puse în aplicare pe bază individuală”, a adăugat acesta.

Tratamentul cu protoni a ajuns pe prima pagină a ziarelor britanice după ce o pacientă în vârstă de şase ani, Aysha Rege, a fost nevoită să renunţe la asigurarea îngrijirii prin NHS pentru a putea fi supusă tratamentului în Republica Cehă.

În ultimii ani, terapia a câştigat notorietate şi tot mai mulţi pacienţi şi-au căutat tratamentul apelând la serviciile din străinătate.

Un pacient chiar a pretins că „şi-a revenit complet” în urma tratamentului, după ce fusese diagnosticat cu cancer de prostată.

Tratamentul Proton Beam poate fi utilizat în tratarea cancerului de prostată, tumorilor cerebrale, cancerelor de la nivelul capului, gâtului şi chiar cancerului de sân.

Cum funcţionează terapia cu fascicul de protoni?

Terapia cu fascicul de protoni este un tip de radioterapie.Radioterapia convenţională foloseşte doze energetice mari de radiaţii pentru a distruge celulele canceroase, dar ţesutul înconjurător pot fi, de asemenea, afectat. Acest lucru poate determina apariţia efectelor secundare, cum ar fi greaţa, şi pot perturba uneori cunoştinţele ştiinţifice despre funcţionarea unor organe.

Terapia cu fascicul de protoni va folosi fasciculele de protoni (particule subatomice), pentru a obţine acelaşi efect -distrugerea celulelor canceroase. Un „accelerator de particule” este folosit pentru a accelera protonii. Aceşti protoni acceleraţi sunt apoi iradiaţi în celule canceroase, distrugându-le. Vezi aici un ghid pas cu pas al modului în care funcţionează terapia cu protoni!

Spre deosebire de radioterapia convenţională, în terapia cu fascicul de protoni, fasciculul se opreşte odată ce îşi atinge ţinta, adică celulele canceroase. Acest lucru înseamnă că rezultatele terapiei cu fascicul de protoni au efecte mult mai puţin dăunătoare pentru ţesutul din jur.

Sursa foto: Discover Magazine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
De ce ne îngraşă stresul?
De ce ne îngraşă stresul?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”