Te culci târziu? S-ar putea să fie motivul pentru care te îngraşi!

Somnul este esenţial pentru sănătatea noastră, dar cele mai recente studii arată că odihna are un rol important şi în menţinerea greutăţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Te culci târziu? S-ar putea să fie motivul pentru care te îngraşi!
Sursa foto: shutterstock

Somnul este esenţial pentru sănătatea noastră, dar cele mai recente studii arată că odihna are un rol important şi în menţinerea greutăţii, scrie verywell.com. Potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 3.500 de adolescenţi, cărora le-au fost monitorizate obiceiurile de odihnă pe parcursul a 15 ani, între 1994 şi 2009, indicele de masă corporală este mult mai ridicat în rândul celor care se culcă târziu.

Consumul de fast-food şi alte alimente nesănătoase la ore nepotrivite

Acest lucru ar putea fi cauzat de consumul excesiv de fast-food şi alte alimente nesănătoase la ore nepotrivite, când digestia este îngreunată, iar metabolismul nu mai lucrează eficient.

Însă concluziile nu se răsfrâng doar asupra adolescenţilor şi adulţilor tineri. Într-o altă cercetare, oamenii de ştiinţă au descoperit că, în cazul culcării la ore târzii, copiii de 4-5 ani sunt mai expuşi riscului de a suferi de obezitate la maturitate. Concret, studiul relevă că riscul de obezitate creşte în cazul copiilor care dorm mai puţin de 9.5 ore pe noapte.

Beneficiile somnului odihnitor

Nu doar silueta are de câştigat (sau de pierdut) de pe urma odihnei corespunzătoare. Numeroase studii arată importanţa somnului de calitate în prevenirea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral, a depresiei şi a altor afecţiuni cronice.

Somnul permite regenerarea şi energizarea corpului. Dacă nu dormim destul, hormonul stresului – cortizolul – şi alţi factori inflamatori pun stăpânire pe organism, slăbindu-i sistemul imunitar. De asemenea, cortizolul favorizează depunerea grăsimilor, acumularea kilogramelor şi, în definitiv, obezitatea.

Aşadar, dacă vreţi să vă păstraţi greutatea sau vreţi să daţi jos câteva kilograme, odihna corespunzătoare este o regulă, nu o excepţie. Dormiţi cel puţin 7 ore pe noapte, iar şansele de a vă redobândi silueta mult visată vor fi mult mai mari!

Citește și: Gestul greșit pe care îl faci înainte de a merge la culcare. 5 reguli de bază când suferi de insomnie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”