Succes medical în chirurgia oncologică

Tumora infiltrativa rara care afectase maduva si coloana vertebrala inlaturata cu succes, in cadrul unei operatii de 8 ore.
  • Publicat:
Succes medical în chirurgia oncologică

O pacienta din Sibiu, in varsta de 60 ani, diagnosticata cu o forma rara de cancer al coloanei vertebrale (tumora infiltrativa care a afectat maduva si coloana), a fost operata cu succes la Spitalul European Polisano.

Operatia chirurgicala extrem de grea si riscanta a durat 8 ore si a constat in inlaturarea tumorii si efectuarea unei vertebrectomii cu reconstructie vertebrala, pacienta fiind monitorizata neurofiziologic pe tot parcursul interventiei. Echipa medicala care s-a ocupat de acest caz a fost coordonata de catre Dr. Claudiu MATEI, seful sectiei de Neurochirurgie.

Pacienta s-a prezentat cu dureri toracale, insotite de slabiciune in membrele inferioare, fapt pentru care initial a fost suspectata de disectie de aorta. In urma unor investigatii complexe, medicii au descoperit o tumora infiltrativa la nivelul vertebrei toracale T3, care invada canalul medular si care, netratata, avea risc imediat de atac de cord si paralizie completa. La acestea se adauga riscul metastazarii cancerului la alte organe, cuprinzand intreg organismul, caz in care speranta de viata ar fi fost aproape nula.

Operatia chirurgicala a fost una cu grad mare de risc, tumora fiind imprecis delimitata si dificil de extras. Primul pas al interventiei a constat intr-o vertebrectomie T3 pe cale posterioara, prin care s-au inlaturat total atat tumora, cat si vertebra afectata, urmand sa fie inlocuita cu o proteza cu mesa de titan si ciment prin fixare cu suruburi transpediculare T1-T5. Pentru a evita posibile complicatii la nivel cerebral si motor, pacienta a fost monitorizata neurofiziologic pe tot parcursul celor 8 ore. Pentru un pacient diagnosticat cu cancer la coloana vertebrala, interventia suferita de pacienta reprezinta un succes medical pentru domeniul oncologic.

„Astfel de interventii necesita o dotare deosebita, cunoasterea unor tehnici chirurgicale moderne, dar si monitorizare intraoperatorie neurofiziologica continua, care se poate realiza doar in centre specializate in chirurgia complexa a coloanei vertebrale. Ne bucura ca suntem unul din aceste centre, care poate oferi o noua sansa la viata pacientilor cu astfel de diagnostice complexe.” a declarat Dr. Claudiu Matei.

Pacienta si-a reluat mersul si ortostatiunea (echilibrul static) inca de a doua zi dupa operatie, iar dupa o saptamana a fost externata cu o stare generala si un status neurologic bune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”