Studiu UMF Iaşi: „Explorăm dacă algoritmii de inteligenţă artificială reuşesc să identifice particularităţi ale bolii COVID-19 pe radiografia pulmonară standard”

Radiografia pulmonară se obţine mai repede şi se efectuează la mai multe persoane decât CT pulmonar, spune dr. Alexandru Burlacu, autorul studiului observaţional.
11.05.2020 | Autor: Paula Rotaru
Studiu UMF Iaşi: „Explorăm dacă algoritmii de inteligenţă artificială reuşesc să identifice particularităţi ale bolii COVID-19 pe radiografia pulmonară standard”


O echipă a UMF Iaşi, condusă de medicul Alexandru Burlacu, a demarat, la mijlocul lunii martie, un studiu observaţional care are drept scop validarea unei ipoteze promiţătoare în lupta cu boala COVID-19.

Mai precis, experţii vor să afle dacă radiografia pulmonară standard ar putea identifica, prin intermediul unor algoritmi de inteligenţă artificială, diverse particularităţi ale bolii COVID-19 în ţesutul pulmonar.

„Grupul nostru a realizat o documentare în literatura ştiinţifică internaţională şi am identificat mai multe studii care dezinformează chiar din titlu: deja pretind că au realizat acest soft şi că deja se poate utiliza.

Însă noi am evaluat fiecare dintre aceste articole în parte şi am observat că folosesc baze de date foarte restrânse, multe dintre ele chiar folosesc aceeaşi bază de date cu 30-40 de radiografii cu COVID-19. Noi vom lucra pe o bază de date vastă, care cuprinde radiografii din Italia, regiunea Lombardia, cea mai afectată de pandemia de coronavirus ”, a declarat dr. Alexandru Burlacu, în exclusivitate pentru CSID.

Radiografia pulmonară se obţine mai repede şi se efectuează la mai multe persoane decât CT pulmonar, unde este destul de complicat de trimis un posibil pacient suspect de infecţie cu SARS-CoV-2.

„Studiul îşi propune să valideze o ipoteză, însă nu promite că va aduce şi rezultate.

Trebuie ţinut cont de limitările Inteligenţei Artificiale. Pentru noi, ne-specialişti în software, poate fi tentant să luăm în seamă algoritmi de proastă calitate şi superficiali.

O echipă de informaticieni cu expertiză în IA pe imagini ne ajută pro-bono şi lucrează la evaluarea şi mai ales la raportarea şi transparenţa cercetării noastre în termeni de calitate a algoritmului”, a concluzionat medicul.