Stresul si supararile severe provoaca disparitia menstruatiei

Ginecologii avertizeaza ca stresul emotional si supararile pot cauza disparitia menstruatiei, un sindrom numit amnoree.
  • Publicat:
Stresul si supararile severe provoaca disparitia menstruatiei
Stresul si supararile severe provoaca disparitia menstruatiei

Ginecologii avertizeaza ca stresul emotional si supararile pot cauza disparitia menstruatiei, un sindrom numit amnoree. Absenta ciclului, in astfel de cazuri, poate persista pana la cateva luni, spun specialistii, perioada depinzand de intensitatea stresului.

O alta cauza in aparitia amnoreei este terapia hormonala continua si indelungata, remediul fiind intreruperea imediata a administrarii anticonceptionalelor. „Disparitia menstruatiei poate fi provocata si de un nivel ridicat de prolactina, un hormon de hipofiza.

Totodata, ciclul menstrual se poate intrerupe din cauza instalarii menopauzei timpurii, adica in jurul varstei de 35 de ani. In aceste situatii, trebuie consultat medicul endocrinolog”, precizeaza doctor ginecolog Stelian Pana, director medical al Spitalului „Filantropia”. Intarzierea menstruatiei mai are cauze legate de administrarea antidepresivelor, antipsiohoticelor, precum si a hormonilor tiroidieni.

De asemenea, amnoreea apare in sindromul ovarului polichistic, in disfunctiile tiroidiene, dar si in lipsa unei diete sanatoase si echilibrate, in special in anorexie si bulimie. Exercitiile fizice intense si bolile cronice pot duce si ele la absenta ciclului menstrual, spun medicii. In cazul in care menstruatia intarzie mai mult de trei luni, consultarea unui medic specialist este obligatorie, avertizeaza ginecologii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”