Spray nazal care te protejează de COVID. Studiile pe animale arată că eficiența este de 95%

  • Publicat:
Spray nazal care te protejează de COVID. Studiile pe animale arată că eficiența este de 95%

Un spray nazal care ar putea să te protejeze de COVID este în prezent în studiu clinic de fază 2 în Marea Britanie.

O companie canadiană de biotehnologie în domeniul medical a obținut rezultate încurajatoare în urma studiilor de laborator și pe cobai.

Potrivit acestora, virusul SARS-CoV-2 ar fi distrus de ingredientul principal din spray-ul nazal în proporție de 95%. Acest ingredient este oxidul nitric, despre care savanții spun că ar reduce proliferarea virusului și, implicit, virulența acestuia în organism.

Spray nazal cu oxid nitric – eficient împotriva COVID? 

Formele grave de COVID-19 sunt influențate de două aspecte: cantitatea virală și bolile preexistente ale pacientului. Cu cât cantitatea de virus este mai mare, cu atât crește riscul de a dezvolta o formă severă de COVID.

Acest spray nazal este gândit în așa fel încât să distrugă virusul în stadii incipiente, când încă nu a atins perioada de incubație și nu a ajuns la plămâni.

În testele de laborator realizate la Institutul de Cercetare al Universității de Stat din Utah, spray-ul nazal s-a dovedit eficient în proporție de 99,9% în ceea ce privește distrugerea virusului în mai puțin de 2 minute de la aplicare.

în testele pe cobai, virulența SARS-CoV-2 a scăzut la 95% dacă spray-ul a fost folosit la o zi după infectare, jumătate dintre cobai nemaiavând nici măcar fragmente de virus în probele prelevate.

Este o veste nemaipomenită că se fac progrese în domeniu și că am putea avea o armă terapeutică eficientă și atât de banală – spray-ul nazal cu oxid nitric – în lupta cu acest virus care ne-a dat viețile peste cap, a declarat profesorul Pankaj Sharma, directorul University of London Institute of Cardiovascular Research.

Acest spray împotriva COVID ar putea împiedica replicarea virusului în celulele din mucoasa nazală, stopând astfel evoluția bolii. Totodată, în studii s-a observat că acest compus poate bloca receptorul ACE-2, cel de care „se agață” virusul SARS-CoV-2 pentru a-și urmări scopul, și anume acela de a pătrunde în organism.

În studii precedente s-a demonstrat că oxidul nitric poate fi folosit ca agent antiviral împotriva multiplicării SARS-CoV-2.

Compusul a fost folosit și în tratamentul epidemiei de SARS din 2003, motiv pentru care cercetătorii sunt încrezători că va funcționa și în cazul SARS-CoV-2.

Oxidul nitric (monoxidul de azot) administrat pe cale inhalatorie ar putea avea efecte benefice și în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19 care nu răspund la terapia convențională.

Acest gaz incolor se poate administra pe cale inhalatorie și provoacă vasodilatație, scăzând astfel hipertensiunea pulmonară. Totodată, s-a observat că terapia cu oxid nitric îmbunătățește schimbul de gaze, corectează hipoxemia și ajută astfel la oxigenarea sângelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”