Soția lui Tom Hanks, campanie pentru vaccinul antigripal

Rita Wilson s-a alăturat unei campanii de conștientizare a importanței vaccinării în vreme de pandemiei. Iată de ce să-ți faci vaccinul antigripal.
27.09.2020 | Autor: Alexandra Necsoiu
Soția lui Tom Hanks, campanie pentru vaccinul antigripal
Soția lui Tom Hanks, campanie pentru vaccinul antigripal

Rita Wilson și soțul ei, actorul Tom Hanks, au fost infectați la începutul lunii martie cu noul coronavirus. Alături de American Nurses Association and Sanofi Pasteur, vedeta s-a alăturat unei campanii de conștientizare despre cât este de important vaccinul antigripal, în spcial pe timp de pandemie.

În timpul sezonului gripal 2019-2020, griăa a produs 740.000 de spitalizări și 62.000 de decese, arată Centrul de Prevenție și Control al Bolilor.

Rita Wilson, despre experiența cu COVID-19

Rita Wilson a fost invitata emisiunii ”This Morning”, unde a vorbit despre simptomele pe care le-a avut şi tratamentul administrat. Actriţa a povestit că primele simptome au fost „oboseală, dureri, disconfort, nu voiam să fiu atinsă“ şi, până în a noua zi, temperatura corpului ajunsese la 39 de grade Celsius, avea frisoane şi îşi pierduse unele simţuri – mirosul şi gustul. Unul dintre medicamentele administrate a fost clorochina însă, actriţa mărturiseşte că nu este sigură dacă aceasta a funcţionat sau era timpul să îi scadă febra. De asemenea, soţia actorului Tom Hanks povesteşte că în urma administrăii medicamentului s-a confruntat cu reacţii adverse- greaţă, ameţeală şi slăbirea muşchilor.

Pentru a face mai multe persoane să conștientizeze importanța vaccinului, actrița s-a alăturat campaniei ”Cursa către 200 de milioane”, un program educațional de încurajare, în special a 200 de milioane de persoane cu vârste peste 50 de ani și care suferă de boli cronice. Mai exact, campania se adresează persoanelor cu risc crescut de complicații asociate gripei.

”Sistemul medical poate fi coplești și cine este acolo să ne ajute? Asistentele. Medicii. Dacă putem face ca 200 de milioane de persoane să se vaccineze și să-i ținem departe de gripă și spital, atunci nu va mai exista încă o criză cu COVID-19”, a spus Wilson.

Mituri despre vaccinul antigripal

Din păcate există câteva mituri despre vaccinul antigripal care nu fac altceva decât să țină oamenii departe de el.

Mitul 1: Gripa nu este ceva serios

Pentru că mulți pacienți nu sunt expuși unui risc crescut, se crede că gripa nu poate fi fatală. Cu toate astea, este important să ne protejăm și să-i protejăm pe cei din jurul nostru. Gripa se răspândește de la o persoană la alta prin mici particule respiratorii și secreții. Chiar și o persoană sănătoasă se poate îmbolnăvi de gripă, în special dacă sistemul imunitar este vulnerabil. În timp ce unii se pot recupera mai repede, alții pot dezvolta complicații serioase.

Mitul 2: Vaccinul antigripal nu funcționează

Vaccinul antigripal este ajutar anual, motiv pentru care are o eficiență crescută. Dacă vrei să te protejezi și să îi protejezi și pe cei din jurul tău, trebuie să te vaccinezi.

Mitul 3: Poți face gripă din cauza vaccinului

Vaccinul antigripal este o versiune inactivă a virusului și nu te poate infecta. Febră ușoară, durere sau starea de oboseală apărute după vaccinare sunt reacții normale la imunizare și se îmbunătățesc într-o zi sau două. Vaccinul antigripal s-a dovedit a fi sigur, iar efectele adverse de orice fel sunt extrem de rare.

Mitul 4: Nu te poți vaccina dacă ești însărcinată

Este foarte important să te vaccinezi dacă ești însărcinată, deoarece sarcina slăbește sistemul imunitar. Din acest motiv, vaccinul antigripal este sigur în orice perioadă a sarcinii și nu afectează starea de sănătate a mamei sau a fătului.