Somnul la prânz reduce riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare cu 48%

Un pui de somn la prânz poate reduce cu 48% riscurile bolilor cardiovasculare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Somnul la prânz reduce riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare cu 48%
FOTO: 123rf.com / Somnul pe timpul zilei reduce riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare cu 48%

Dacă tragi un pui de somn la prânz  o dată sau de două ori pe săptămână reduci la jumătate riscul de a te confrunta cu evenimente cardiovasculare ca infarct, accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă.

Un nou studiu publicat BMJ Jurnalul Inimii sugerează că somnul pe timpul zilei poate proteja sănătatea inimii. Nadine Häusler, medic al departamentului de medicină de la Spitalul Universitar Lausanne din Elveţia şi autor al studiului, explică în lucrarea sa alături de colegi legătura dintre somnul de la prânz şi sănătatea cardiovasculară.

Legătura dintre somnul de la prânz şi sănătatea inimii

Câteva studii anterioare la care face referire autorul au descoperit un risc scăzut de apariţie a bolilor de inimă în rândul persoanelor care dormeau la prânz, în timp ce alţii, din contra, au descoperit un risc crescut al evenimentelor cardiovasculare. Pentru a restabili această controversă, autorul studiului şi echipa au decis să examineze legătura dintre somnul de la prânz şi evenimentele cardiovasculare fatale sau nu, pe un grup de 3,462 de adulţi din Elveţia.

Häusler şi echipa sa au avut acces la datele medicale ale participanţilor, cu vârste cuprinse între 35 şi 75 de ani, fără istoric de probleme cardiovasculare. Studiul s-a ţinut în perioada 2003-2006, dar monitorizările participanţilor s-au făcut pe 5 ani.

Cercetătorii au analizat legătura dintre frecvenţa cu care participanţii dormeau la prânz, durata, dar şi incidenţa infarctului, accidentelor vasculare sau insuficienţelor cardiace.

Când participanţii au fost întrebaţi în privinţa obiceiurilor de somn pe care le-au avut în ultima săptămână, mai mult de jumătate dintre ei au raportat că nu au dormit la prânz, aproximativ 20% dintre ei au spus că au dormit cel puţin o dată sau de două ori, 12% dintre ei au spus că au dormit de 3-5 ori la prânz şi tot 12% au spus că au dormit de 6-7 ori.

Cei care aveau tendinţa de a dormi mai des erau mai în vârstă, fie erau bărbaţi supraponderali şi fumători. Tot aceşti participanţi dormeau mai mult pe timpul nopţii, sufereau de apnee în somn şi se simţeau mai somnoroşi pe timpul zilei.

Un pui de somn reduce riscul bolilor cardiovasculare cu 48%

Pe o perioadă de 5 ani în care participanţii au fost monitorizaţi, 155 de evenimente cardiovasculare au avut loc. Pentru a stabili legătura dintre somnul de la prânz şi evenimentele cardiovasculare, cercetătorii au asociat şi slţi potenţiali factori ca vârsta sau hipertensiunea. Cercetătorii au descoperit că dacă dormi la prânz o dată sau de două ori pe săptămână, şansele de a te confrunta cu una dintre problemele cardiovasculare sunt cu 48% mai mici, spre deosebire de cei care nu dorm deloc.

Citește și: Somnul de după-amiază, mai benefic pentru organism decât cafeaua

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”