Situaţie alarmantă în Europa – tot mai mulţi adolescenţi şi tineri mor din cauza cancerului

Tot mai mulţi adolescenţi şi tineri mor din cauza cancerului, atrage atenţia un raport efectuat la nivel European. Rata de supravieţuire în cazul unor tipuri de cancer cum ar fi leucemia este mult mai mică în rândul tinerilor decât în cazul copiilor, avertizează raportul publicat în jurnalul medical Lancet Oncology.
Situaţie alarmantă în Europa – tot mai mulţi adolescenţi şi tineri mor din cauza cancerului

Tot mai mulţi adolescenţi şi tineri mor din cauza cancerului, atrage atenţia un raport efectuat la nivel European. Rata de supravieţuire în cazul unor tipuri de cancer cum ar fi leucemia este mult mai mică în rândul  tinerilor decât în cazul copiilor, avertizează raportul publicat în jurnalul  medical Lancet Oncology, informează BBC.

Cercetătorii susţin că difenţele între tumori, întârzierea în procesul de diagnosticare şi lipsa studiilor clinice pe aceste segment ede vârstă sunt principalele cauze pentru această situaţie alarmantă.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele din 27 de ţări, în urma cercetărilor efectuate pe 57 de mii de cazuri de cancer la copii, precum şi alte 312 mii de cazuri de cancer în rândul adolescenţilor şi tinerilor.

Rata de supravieţuire pe o durată de 5 ani a fost mai mare în rândul tinerilor şi adolescenţilor, atingând 82%, comparativ cu rata de supravieţuire în cazul copiilor, de numai 79%, arată statisticile.

Şansele de supravieţuire pe o perioadă de 5 ani, în funcţie de tipul de cancer:

  • leucemie limfoidă acută: 56% la tineri, 85,8% la copii
  • leucemie mieloidă acută: 50% la tineri, 61% la copii
  • limfomul Hodgkin: 93% la tineri şi 95% la copii
  • cancer cerebral: 46% la tineri şi 62% la copii
  • sarcomun Ewig: 49% la tineri şi 67% la copii
  • rabdomiosarcomul: 38% la tineri şi 67% la copii
  • cancer osos: 62% la tineri şi 67% la copii

Doctorul Annalisa Trama, de la Institutul Naţional al Cancerului din Milano a declarat: “Vestea bună este că numarul de copii, adolescenţi şi adulţi tineri care au supravieţuit cel puţin 5 ani după stabilirea diagnosticului a crescut în timp, în Europa. Cu toate acestea, am constatat că în cazul tipurilor de cancer de sânge, rata de supravieţuire în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi este mai mica decât cea a copiilor. “