Şi taţii sunt afectaţi de depresia postpartum!

Nu doar proaspetele mămici se pot confrunta cu depresia postpartum, ci şi taţii, arată un studiu realizat de National Institute of Mental Health. Datele statistice arată că unul din zece bărbaţi suferă de depresie după naşterea copilului, afecţiune asociată de regulă mamelor.
  • Publicat:
Şi taţii sunt afectaţi de depresia postpartum!

Nu doar proaspetele mămici se pot confrunta cu depresia postpartum, ci şi taţii, arată un studiu realizat de National Institute of Mental Health. Datele statistice arată că unul din zece bărbaţi suferă de depresie după naşterea copilului, afecţiune asociată de regulă mamelor. În primele luni de viaţă ale nou-născutului, taţii vor adesea să se implice, dar simt că sunt lăsaţi pe dinafară.


„Fără să îşi dea seama, proaspetele mămici îi exclud deseori pe taţi din procesul de creştere a copilului, iar aceştia se deprimă, deoarece simt că nu petrec destul de mult timp cu cel mic”, spune dr. Yaprak Harrison, profesor de psihiatrie la catedra UT Southwestern Medical Center din Dallas.. 

Proapeţii tătici, la fel ca proaspetele mămici, pot suferi modificări hormonale în această perioadă de după naştere, susţin specialiştii.

Simptomele resimţite de taţi sunt similare depresiei postpartum în cazul femeilor, cum ar fi oboseala extremă şi tulburările de alimentaţie ori de somn.

Desigur, bărbaţii se interiorizează deseori şi nu scot la iveală astfel de simptome, dar medicii atrag atenţia că urmările depresiei sunt aceleaşi.

„Bărbaţii au nevoie de sprijinul familiei, precum şi de ajutor medical specializat dacă se confruntă cu astfel de stări”, atrag atenţie specialiştii.

Psihoterapia, terapia de cuplu, medicaţia şi exerciţiile fizice sunt indicate în astfel de situaţii.

Bărbaţii care s-au confruntat în trecut cu episoade de depresie, tulburări de somn sau cei cu istoric familial în acest sens sunt mai predispuşi să sufere de depresie postpartum, conchid specialiştii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”