Servicii medicale de stat vs. servicii medicale private: ce preferinţe au românii

Foarte mulţi români aleg sistemul medical privat din numeroase motive descoperite în urma unui studiu recent.
Servicii medicale de stat vs. servicii medicale private: ce preferinţe au românii
FOTO: profimediaimages.ro / Servicii medicale de stat vs. servicii medicale private: ce preferinţe au românii

Deşi sistemul de sănătate din România oferă acces gratuit la serviciile medicale de stat, în ultimele două decenii piaţa serviciilor private este tot mai populară. În noiembrie 2019, Reveal Marketing Research, în parteneriat cu Medical PR Agency a realizat un studiu privind percepţia românilor asupra calităţii serviciilor medicale din mediul urban pentru a afla care sunt explicaţiile exacte ale acestei creşteri speciaculoase a serviciilor private. La studiu au luat parte 845 de respondenţi, 443 de femei si 402 bărbaţi, cu vârsta de peste 18 ani.

Rezultatele arată că piaţa serviciilor medicale private este încă în continuă creştere, mai ales datorită tinerilor care beneficiază de asigurări private din partea angajatorilor. Alte motive pentru care sunt preferate clinicile private includ curăţenia, confortul, timpul scurt de investigaţie şi faptul că pacienţii se simt mai respectaţi. Chiar dacă spitalele şi policlinicile de stat au costuri reduse, încrederea oamenilor în capacităţile personalului medical se înregistrează la acelaşi nivel ca cel al personalului medical din zona privată, iar asta pentru că pacienţii ştiu că majoritatea medicilor activează în ambele sisteme.

Servicii medicale de stat vs. Servicii medicale private

Deşi aproape toţi cetăţenii români au dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite, 30% dintre cei intervievaţi au declarat că apelează mai frecvent la servicii private, procentul fiind chiar mai mare (43,1%) în rândul tinerilor sub 25 de ani şi a celor care locuiesc în Bucureşti-Ilfov (42,2%).

Spitalele de stat sunt preferate în general, de persoanele de peste 35 de ani, mai mult de bărbaţi şi de locuitori ai zonelor Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) şi Banat-Crişana (72%). Motivaţiile celor care aleg această variantă (68,3%) sunt de ordin financiar. Costul este singurul atribut pozitiv al serviciilor de stat.

Serviciile medicale private au numeroase puncte forte, printre care curăţenia (81%), respectul primit de pacient (75%), timpul scurt în care se derulează investigaţiile (74,7%), medici mai profesionişti (57,5%) şi încredere generală (51%).

Dacă nu ar exista costuri destul de prohibitive pentru anumite categorii sociale, românii ar apela mult mai mult la serviciile private, dar mai ales tinerii între 25 si 34 de ani (76%).

Sistemul medical, încotro?

Datele studiului arată că piaţa serviciilor medicale private este în creştere şi că noile generaţii sunt dispuse să plătească pentru acestea. Având în vedere tendinţa de îmbătrânire accelerată a populaţiei este posibil ca nevoie de servicii medicale să fie din ce în ce mai mult acoperită de segmentul privat, în condiţiile în care cel de stat nu este întreţinut, se degradează şi nu oferă calitate şi promptitudine.

Cel mai nou articol Video: