Savanţii au descoperit regiunea din creier asociată cu depresia

Potrivit oamenilor de ştiinţă, depresia nu este doar „ceva” care se petrece în mintea ta, ci este o adevărată reacţie a creierului într-o regiune specifică.
  • Publicat:
Savanţii au descoperit regiunea din creier asociată cu depresia

Potrivit oamenilor de ştiinţă, depresia nu este doar „ceva” care se petrece în mintea ta, ci este o adevărată reacţie a creierului într-o regiune  specifică. Cu ajutorul tehnicilor de rezonanţă magnetică, cercetătorii de la Universitatea Warwick, în colaborare cu cei de la Universitatea Fudan din China, au reuşit să identifice zona asociată cu instalarea depresiei, scrie sciencealert.com.

Scanând creierul a peste 900 de participanţi la studiu, savanţii au descoperit că regiunea responsabilă cu luarea deciziilor, aşteptările de la viaţă şi integrarea în societate – cortexul orbitofrontal – este strâns legată de pierderea încrederii în sine şi de sentimentul de deznădejde.

Aproape jumătate dintre subiecţi fuseseră diagnosticaţi anterior cu depresie cronică, iar restul participanţilor au făcut parte din grupul de control.

Rezultatele scanării au arătat că, în cazul voluntarilor deprimaţi, activitatea din cortexul orbitofrontal este influenţată de această afecţiune. Precis, două subregiuni din cortexul orbitofrontal – cortexul medial şi cel lateral – reacţionează ciudat atunci când persoana este deprimată.

Cortexul medial devine activ atunci când primeşte recompense, cu alte cuvinte când se întâmplă ceva pozitiv în viaţa persoanei respective. Pe de altă parte, persoanele deprimate prezintă conexiuni neuronale mult mai puţin evidente între cortexul medial şi hipocampus.

Totodată, a fost evidenţiată o legătură strânsă între depresie şi activitatea intensă a cortexului lateral, care este asociată cu procesarea nonrecompenselor, cum ar fi sentimentul de vină sau de neputinţă, trăsături caracteristice ale acestei afecţiuni.
Acest lucru poate însemna că persoanelor deprimate le este mai greu să acceseze amintirile  fericite sau pozitive, din cauza unui dezechilibru  la nivel cerebal.

De asemenea, studiul sugerează că persoanelor care suferă de depresie le este mai uşor să se regăsească în experienţele negative şi mai dificil să trăiască bine în pielea lor, mulţumite de ceea ce au.

„Descoperirile noastre, alături de informaţiile din baze de date din toată lumea, ne vor ajuta să identificăm «rădăcinile» depresiei, ceea ce va aduce noi opţiuni terapeutice în viitorul apropiat pentru această afecţiune edicală serioasă”, a declarat psihiatrul Jianfeng Feng

O mai bună înţelegere a cauzelor care duc la instalarea depresiei ar face o diferenţă enormă în modul în care medicii abordează această problemă, deoarece tratamentele actuale – antidepresive care în timp nu îşi mai fac efectul – nu sunt eficiente pe deplin, iar peste 50% dintre medicamentele recomandate în prima fază nu sunt eficiente.

Aşadar, depresia nu este deloc o stare prin care trecem atunci când ne găsim în momente dificile ale vieţii, ci o tulburare mintală în adevăratul sens al cuvântului.

Noile descoperiri ar putea duce la dezvoltarea unor metode de tratament mai eficiente, care ţintesc direct cortexul orbitofrontal şi cele două subregiuni ale sale.

Concluziile cercetătorilor au fost publicate în revista ştiinţifică Brain.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”