Rujeola, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, a luat 200 de mii de vieți în 2019

  • Publicat:
Rujeola, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, a luat 200 de mii de vieți în 2019

Rujeola este o infecție virală foarte contagioasă, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății dat recent publicității arată că nu mai puțin de 200.000 de vieți au fost pierdute din cauza acestei boli în cursul anului 2019.

Mai mult, raportul OMS indică o creștere cu 50% a cazurilor de rujeolă din 2016 până în 2019. Anul trecut au fost raportate, la nivel mondial, aproape 870.000 de cazuri noi de rujeolă, un număr-record care a mai fost înregistrat doar în 1996.

Numai în Statele Unite au fost înregistrate 1.282 de cazuri de rujeolă în 2019, de patru ori mai multe decât în 2018. Aproape 90% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate împotriva rujeolei, restul fiind spitalizate, ca urmare a afecțiunilor preexistente, care au favorizat apariția complicațiilor.

Epidemiile de rujeolă continuă să facă ravagii în multe regiuni ale globului. Câtă vreme oamenii vor călători, nicio comunitate nu este ferită de risc, spune dr. Jeff Duchin.

Vaccinul care previne rujeola este sigur, eficient și oferă protecție de 97%

În timpul pandemiei, din păcate, adresabilitatea părinților care au copii mici ce trebuie vaccinați împotriva rujeolei a scăzut semnificativ, de teama infectării cu noul coronavirus. Însă frica părinților trebuie depășită, pentru binele micuțului lor.

Focare de rujeolă (pojar), oreion și rubeolă (pojărel) încă apar în România, mai ales în comunitățile unde multe persoane nu sunt vaccinate.

Până la acest moment, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat 12 cazuri de rujeolă pe teritoriul Statelor Unite.

Reprezentanții OMS spun că au observat o creștere a cazurilor de rujeolă din 2017, ca urmare a teoriile conspirației care circulă nestingherite în mediul virtual și sădesc teamă în rândul părinților, care evită să își vaccineze copiii.

Vaccinul anti-rujeolă (ROR) se face la vârsta de 12 luni și la 5 ani, în rapel, adică în două doze, la interval minim de o lună. Din păcate, specialiștii au observat o scădere cu peste 10% a celor care fac rapelul, de la 84-85% până la 71%, aspect care reduce semnificativ rata de protecție a vaccinului.

Infecția naturală asigură imunitate împotriva rujeolei (pojarului), dar este mult mai sigur să capeți imunitate prin vaccinare. Deși rujeola poate fi ușoară, în unele cazuri, 1 din 1000 de copii moare din cauza acestei boli și până la 50 au probleme grave de sănătate care le pot schimba viața (encefalită). Două doze de vaccin ROR asigură protecție de aproximativ 97% împotriva rujeolei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”