Românii consumă foarte puţine sucuri naturale

Românii consumă de aproximativ 10 ori mai puţine sucuri şi nectaruri de fructe decât consumatorii din Germania, Malta, Olanda, Finlanda, Austria şi Cipru.
Românii consumă foarte puţine sucuri naturale

Românii consumă de aproximativ 10 ori mai puţine sucuri naturale şi nectaruri de fructe decât consumatorii din Germania, Malta, Olanda, Finlanda, Austria şi Cipru.

În ciuda interesului tot mai mare pentru o viaţă sănătoasă şi o alimentaţie echilibrată, România se situează în continuare printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul de fructe şi sucuri naturale 100%. Un consumator mediu bea aproximativ 2,91 l de sucuri naturale şi nectaruri pe an, ceea ce înseamnă doar 7,97 ml pe zi.

Conform Sudiului de Piaţă 2016 al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Sucuri de Fructe 2016 (AIJN), consumul de suc şi nectar de fructe a înregistrat o revenire pe piaţa românească, pentru prima dată din anul 2009. Creşterea totală a consumului a fost de peste 7%: 8,1% pentru sucurile 100% conţinut de fructe şi 6,8% pentru nectaruri (25-99% conţinut de fructe).
Cu toate acestea, România înregistrează cea mai scăzută valoare a consumului de sucuri şi nectaruri  din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/ anual, în timp ce liderii europeni consumă de 10 ori mai mult: Germania 29,4 l, Malta 28 l, Olanda 25,9 l, Finlanda 24,2 l, Cipru şi Austria 24 l fiecare.

„Organizaţia Monidală a Sănătăţii recomandă consumul a minim 400g de fructe şi legume pe zi. Consumul de legume şi fructe poate reduce riscul apariţiei bolilor netransmisibile precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer. Una dintre aceste porţii poate fi înlocuită cu un pahar de suc 100% natural.
Consumatorii noştri încă nu cunosc faptul că, potrivit legislaţiei UE, sucurile, nectarurile şi mousse-urile 100% naturale nu pot conţine coloranţi, arome artificiale, conservanţi, zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. Mai mult, sucul 100% fruct este o gustare perfectă, mai ales pentru cei care avem o viaţă mai agitată şi, pe de-o parte, avem din ce în ce mai puţin timp să mâncăm sau să ne pregătim mesele, dar, pe de altă parte, suntem din ce în ce mai interesaţi de un stil de viaţă sănătos. Facem eforturi susţinute de educare în acest sens şi ne bucurăm de această creştere, însă mai sunt multe de făcut”, menţionează Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Fructele şi legumele sunt foarte importante pentru alimentaţie sănătoasă. Consumul adecvat al acestora poate contribui la prevenirea afecţiunilor majore, precum cele cardiovasculare şi unele tipuri de cancer. Aportul insuficient de fructe şi legume provoacă la nivel global următoarele :

  • aproximativ 16,0 millioane (1,0%) de ani de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate (indicatorul DALY indică speranţa de viaţă ajustată pentru incapacitate cauzată de afecţiuni, dizabilitate sau deces prematur);
  • aproximativ 14% din decese cauzate de cancer gastro-intestinal;
  • aproximativ 11% de decese cauzate de boli cardiace ischemice;
  • aproximativ 9% decese cauzate de accident vascular cerebral.