Ritmul circadian poate „comanda” un infarct!

Oamenii de ştiinţă confirmă existenţa unei legături între decesele subite provocate de tulburările de ritm cardiac şi ceasul biologic al organismului în cazul mamiferelor, punând în evidenţă în premieră un mecanism molecular
19.04.2012
Ritmul circadian poate
Ritmul cicardian poate "comanda" un infarct!

Oamenii de ştiinţă confirmă existenţa unei legături între decesele subite provocate de tulburările de ritm cardiac şi ceasul biologic al organismului în cazul mamiferelor, punând în evidenţă în premieră un mecanism molecular, potrivit unui studiu publicat în Nature şi citat de Mediafax.

Morţile subite provocate de aritmii survin cel mai frecvent dimineaţa – cel mult o treime sunt înregistrate seara -, însă mecanismul molecular al acestei variaţii diurne rămâne necunoscut.

Această mare frecvenţă a accidentelor cardiace provocate de aritmii a condus la o asociere cu aşa numitul ceas biologic, un ritm biologic cu o durată de circa 24 de ore, legat de expunerea la lumină. Acest ceas biologic influenţează mai mulţi parametri fiziologici (secreţia hormonilor, metabolismul), precum şi ritmul veghe-somn.

Citeşte mai multe pe www.mediafax.ro

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează