Regimul „Nici o dieta!”

Cand ne e clar ca trebuie sa slabim, ne vin in minte tot felul de diete drastice. Insa micile schimbari, aduc marile rezultate. In loc sa inghitim in sec si sa urmam un regim dur pe o perioada scurta, mai bine ne revizuim obiceiurile culinare si cu, foart
  • Publicat:
  • Actualizat:
Regimul
Regimul "Nici o dieta!"

1 Mareste consumul de calciu – studiile au aratat ca daca in fiecare zi mananci de 3, 4 ori alimente bogate in calciu (in special lactate), organismul tau va arde cu 100 de calorii mai mult. Aceasta se traduce in 4,5 kilograme pe an. Calciul provenit din alte alimente decat lactate, precum broccoli, suc de portocale imbogatit cu calciu sau suplimente alimentare, are si el un efect asemanator. Totusi, nu se compara cu cel al lactatelor (cu un procent mediu de grasime) – care sunt cele mai recomandate surse de calciu.

2 Renunta la alcool vreme de o luna – bauturile alcoolice nu numai ca au un numar extrem de mare de calorii „goale”, fara nici un aport nutritiv (7 calorii/gram, aproape dublu fata de numarul caloriilor „goale” din carbohidrati sau proteine), dar si cresc nivelul zaharului din sange si ne maresc astfel pofta de mancare. De aceea, daca ai mai renunta la bauturile alcoolice, ai face minuni pentru talia ta. Spre exemplu, daca ai obiceiul sa bei unul sau doua pahare de vin in fiecare seara, asta inseamna in jur de 7.000 de calorii/luna, adica un kilogram de grasime. L-ai putea da jos si nu doar pe el, pentru ca pofta de mancare nu-ti va mai fi stimulata si ai sanse sa slabesti mai mult.  

3 Nu sari peste micul dejun – specialistii avertizeaza ca persoanele care nu mananca de dimineata consuma mult mai multe calorii in restul zilei, decat cei care iau micul dejun. Cand sarim peste mese, nivelul de zahar din sange scade vertiginos, iar asta ne lasa fara pic de energie, obositi, infometati si cu o pofta teribila de carbohidrati. De aceea, ajungem sa mancam pe fuga, orice se gaseste. Daca sari peste castronul cu cereale de dimineata, economisesti 200 de calorii, dar napolitana, batonul de ciocolata sau bautura delicioasa pe care le consumi mai incolo inseamna 400 de calorii, aproape toate „goale”.

4 Atentie la marimea portiilor – specialistii in nutritie spun ca portiile medii de mancare au crescut cu pana la 50% in ultimii 30 de ani. Daca ai renunta la 15, 20% din cat mananci in mod normal, ar fi excelent pentru greutatea ta. Expertii spun ca ar trebui sa te ghidezi mereu dupa marimea mainii tale: masura „cat incape in doua maini caus” e valabila pentru portiile de lapte, iaurt, vegetalele verzi; masura „cat incape intr-o mana caus” se aplica in cazul pastelor, orezului, cerealelor, leguminoaselor, fructelor; masura „cat palma” e pentru carne, peste, branza; masura „cat pumnul” e valabila pentru cartofi si paine; masura „cat doua degete” pentru nuci, seminte, cascaval; masura „cat varful degetului mare” pentru margarina si unt.

5 Orice masa incepe cu o salata – un studiu recent a aratat ca daca mancam o salata mica inaintea felul principal, vom consuma la masa respectiva cu 12% mai putine calorii. Uita insa de maioneza, cercetatorii au aflat si ca persoanele care mananca salate cu sosuri bogate in grasimi se aleg cu 17% calorii in plus fata de cei care le ocolesc si mananca salate mai light.

6 Accesul caloriilor permis intre orele 8.00-15.00 – o americanca, fondatoarea regimului numit „The Reverse Diet”, a reusit sa slabeasca 75 de kilograme doar printr-un simplu truc: a consumat doua treimi din caloriile zilnice in primele doua treimi ale duratei zilei. Multe vedete, printre care Jessica Alba, Katie Holmes, Jennifer Garner, Angelina Jolie, Kate Winslet si Claudia Schiffer, i-au urmat cu brio exemplul. Tine minte: mananca un mic dejun consistent, un pranz bogat si seara ceva mult mai usor. Astfel, iti vei lua marea parte a caloriilor in timpul zilei, cand ai mai mare nevoie de ele, le vei arde mai rapid si vei slabi fara pic de efort.

7 Schimba-ti lista de bauturi – poti scapa de 500 de calorii zilnic doar alegand sa bei altceva. Renunta cand si cand la sucurile de fructe (de la 120 de calorii paharul), shake-uri (aproximativ 350 calorii), ciocolata calda (minimum 400 de calorii), sucuri gazoase (150 de calorii paharul). Sunt calorii care nu te ajuta practic cu nimic, pentru ca nu-ti asigura senzatia de satietate pe care ti-o dau cele provenite din mancare. Asigura-te, insa, ca bei suficienta apa plata. Cercetarile arata cum creierul poate confunda senzatia de sete cu cea de foame si, chiar la un nivel scazut de deshidratare, te poate face sa tanjesti dupa o gustare.

8 Mai slabut cu grasimile – dintre toate, ele contin cel mai mare numar de calorii pe gram (9 calorii), asa ca, desi avem nevoie in alimentatie de grasimi (in special de acizii grasi din uleiul de peste, nuci si seminte), multi dintre noi am putea iesi in castig daca mai scadem din numarul lor. Concret, daca renuntam la sosurile foarte grase din salate scapam de 200 de calorii, iar daca alegem in loc de gustari ca biscuiti sau batoane dulci de cereale, niste fructe uscate economisim 150 de calorii.

9 Razi cat poti de des – nu e de ras, un studiu recent publicat in „International Journal of Obesity” demonstreaza ca 15 minute de ras zilnic ard intre 10 si 40 de calorii, in functie de greutatea persoanei si de intensitatea rasului. E suficient cat sa scapi de o jumatate de kilogram sau chiar doua kilograme pe an! Rasul creste ritmul cardiac si arderile calorice cu 20%.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alimente pentru zile caniculare
Alimente pentru zile caniculare
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”