Răspândirea coronavirusului în cazul persoanelor fără simptome „pare a fi rară”, potrivit OMS

Răspândirea coronavirusului de persoane care nu manifestă simptome pare a fi rară, potrivit ultimelor informaţii OMS. Asta nu înseamnă însă că oamenii trebuie să lase garda jos, întrucât pandemia este încă în creştere, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătătii.
  • Publicat:
Răspândirea coronavirusului în cazul persoanelor fără simptome

Răspândirea coronavirusului de persoane care nu manifestă simptome pare a fi rară, potrivit ultimelor informaţii OMS.  Asta nu înseamnă însă că oamenii trebuie să lase garda jos, întrucât pandemia este încă în creştere, avertizează Organizaţia. 

“Din datele pe care le avem, pare a fi rar că o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul unui alt individ”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog OMS.

“Avem o serie de rapoarte din partea ţărilor care efectuează o urmărire foarte detaliată a contactelor. Acestea urmăresc cazuri asimptomatice, urmăresc contactele lor şi nu găsesc transmisie secundară. Este foarte rară (transmisia n.r.) şi multe dintre aceste descoperiri nu sunt încă publicate în literatură de specialitate”, a adăugat ea.

“Căutăm constant în aceste baze de date şi încercăm să strângem mai multe informaţii din partea ţărilor pentru a răspunde cu adevărat la această întrebare. Se pare că este rar că un individ asimptomatic să transmită mai departe (coronavirusul n.r.)”, menţionează oficialul OMS.

Van Kerkhove a descris modul în care noul coronavirus se răspândeşte prin picături de salivă, care pot fi eliberate atunci când cineva tuşeşte sau strănută.

“Trece de la un individ prin picături infecţioase. Dacă am urmări de fapt toate cazurile simptomatice, le-am izola, le-am urmări contactele şi i-am plasa în carantină pe aceştia, astfel am reduce drastic transmisia”, adaugă epidemiologul, care precizează că acele cazuri care par a fi infecţii asimptomatice cu coronavirus, deseori se dovedesc a fi cazuri uşoare de boală.

Simptomele infectiei cu coronavirus

Unele persoane infectate cu coronavirus nu prezintă deloc simptome, în timp ce altele prezintă manifestări similare răcelii sau gripei, precum febră, tuşe uscată, dificultăţi de respiraţie, mialgii, congestie nazală, dureri în gât. Aceste simptome pot apărea la 2-13 zile de la infectare.

Transmiterea coronavirusului are loc preponderent pe cale aeriană – picături de salivă contaminate eliminate prin tuşe, strănut, vorbit. De asemenea, o persoană se poate infectă dacă atinge suprafeţe contaminate şi duce mâna la gură, nas, ochi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”