Pupertatea precoce – care e explicaţia?

Oamenii de ştiinţă susţin că fenomenul este cauzat de un dezechilibru hormonal, care, la rândul său, este legat de o serie de factori printre care creşterea incidenţei obezităţii şi dezbinarea familiei.
  • Publicat:
Pupertatea precoce - care e explicaţia?

Oamenii de ştiinţă susţin că fenomenul este cauzat de un dezechilibru hormonal, care, la rândul său, este legat de o serie de factori printre care creşterea incidenţei obezităţii şi dezbinarea familiei.

Vârsta medie la care fetelor începe să li se dezvolte ţesutul mamar a scăzut în ultimii 15 ani. Acum, acest proces începe să se manifeste când fetele sunt încă în şcoala primară. Stresul provocat de destrămarea familiei ar putea fi unul din principalii factori care le face pe fete se prezinte primele semne ale pubertăţii în jurul vârstei de 10 ani, spun oamenii de ştiinţă.
Specialiştii cred că fenomenul este cauzat de un dezechilibru hormonal, care, la rândul său, este legat de o serie de factori printre care creşterea incidenţei obezităţii şi dezbinarea familiei.

Profesorul Richard Sharpe, de la Universitatea din Edinburgh, susţine că vinovatul principal pentru declanşarea dezechilibrului hormonal este climatul familial din care lipseşte tot mai des tatăl. De asemenea, specialistul susţine că şi stresul pe termen lung, provocat de aşteptările mari pe care le au părinţii de la capacităţile intelectuale ale fetelor, în timpul şcolii, ar putea duce la dezechilibrul hormonal. Studiile au arătat că dezvoltarea sânilor, ca prim semn al apariţiei pubertăţii, începe, în medie, la vârsta de 10 ani, cu 5 ani mai devreme decât în secolul al XIX-lea.

Medicii spun că fenomenul include sexualizarea prematură şi implicit apariţia sarcinilor în rândul adolescentelor. Mai mult, se pare că toate acestea duc la un risc crescut al apariţiei cancerului mamar odată cu înaintarea în vârstă.

Acum doi ani, un studiu realizat de cercetătorii americani a scos la iveală că fetele din toate mediile, care nu mai locuiesc în casă cu tată lor, sunt de 2,4 ori mai predispuse la creşterea prematură a sânilor. În multe dintre cazuri, fenomenul se declanşa între 7 şi 9 ani. Principala explicaţie, spun specialiştii, este producţia mare a anumitor hormoni pe care fetele o realizează în mod normal la pubertate, dar care poate apărea şi mai devreme în condiţii de stres.

Momentan, specialiştii caută să descopere factorii sociali care fac ca dezvoltarea sânilor să aibă loc din ce în ce mai devreme.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Românii îşi iau adio de la Burger King
Românii îşi iau adio de la Burger King
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”