Profesia de medic, cea mai stresantă în opinia românilor

În opinia românilor, medicii au cea mai solicitantă meserie. Totuşi, această profesie lipseşte din topurile internaţionale recente.
  • Publicat:
Profesia de medic, cea mai stresantă în opinia românilor

În opinia românilor,  medicii au cea mai solicitantă meserie. Totuşi, această profesie lipseşte din topurile internaţionale recente. În procesul de selecţie, românii au ţinut cont de factori de stres şi suprasolicitare precum: orele de muncă efectuate în afara programului, amploarea proiectelor şi nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate şi concentrare necesar, lucrul cu termene limită, interacţiunea cu persoane dificile, presiunea de a găsi rapid soluţii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitării meseriei.

Românii au votat topul profesiilor, în ordinea gradului de solicitare. Astfel, pe primul loc s-au clasat medicii, urmaţi de piloţi şi controlori de trafic aerian, pompieri, profesori şi educatori, IT-işti, şoferi profesionişti, avocaţi , procurori, judecători şi profesionişti din domeniul bancar/contabil/auditor.

8 din 10 români resimt efectele suprasolicitării prin diverse simptome sau boli

Studiul Secom, realizat cu ajutorul Ivox în octombrie 2014, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 3381 de respondenţi din mediul urban, mai arată că atunci când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 1/10 indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre aceştia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator şi angajat în domeniul IT sau programator, rezultate care confirmă topul de opinie.

De asemenea, se arată în studiu, aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecţiunilor cauzate de stres şi suprasolicitare, majoritatea acuzând oboseală excesivă şi îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra implicaţiilor pe care suprasolicitarea şi stilul de viaţă modern le pot avea asupra sănătăţii. Una dintre cele mai grave consecinţe este Sindromul de Oboseală Cronică. Afecţiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.
Declanşarea Sindromului de Oboseală Cronică este favorizată de depăşirea capacităţii înnăscute de adaptare la factorii de stres, dar şi de nivelul scăzut şi dezechilibrat al nutrienţilor din organism. 

“Suprasolicitarea şi stresul (oxidativ, imunitar, fizic, psihic şi metabolic) nu pot fi combătute doar prin odihnă. Nerezolvate, acestea pot duce în timp la declanşarea altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, depresiile sau afecţiunile cardiovasculare. Menţinerea funcţionării optime a organismului necesită o abordare complexă, care include şi folosirea suplimentelor alimentare naturale inovatoare. Acestea îmbunătăţesc nivelul nutrienţilor vitali pentru organism (vitamine, minerale, antioxidanţi, aminoacizi, enzime digestive, acizi graşi Omega 3/6/9 etc.). În zilele noastre, când alimentaţia este tot mai săracă în nutrienţi, utilizarea suplimentelor alimentare, sub îndrumarea unui specialist, trebuie să devină un obicei” declară doctor Ana Costea, Director Centrul de Medicină Integrativă Secom.

6 din 10 angajaţi cred că stresul şi suprasolicitarea sunt cauzate de lucrul în afara orelor de program şi lipsa energiei, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucrează şi ale interacţiunii cu persoane dificile. 
În acelaşi timp, peste 50% dintre angajaţii români declară că se simt obosiţi sau epuizaţi din cauza locului de muncă. De asemenea, doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activităţile de la serviciu este suficient.
Femeile resimt aproape la fel ca bărbaţii stresul şi suprasolicitarea la locul de muncă. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Tu ai primit cardul de sănătate?
Tu ai primit cardul de sănătate?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”