Prevalenţa fumatului a scăzut nesemnificativ din 2011 până în 2015

Prevalenţa fumatului a scăzut nesemnificativ în intervalul 2011 - 2015 şi trebuie adoptată legea pentru interzicerea fumatului în locurile publice şi restricţionarea publicităţii la punctele de vânzare pentru a putea vorbi, peste câţiva ani, de mai puţini copii fumători, a declarat medicul Magda Ciobanu pentru Mediafax.
  • Publicat:
Prevalenţa fumatului a scăzut nesemnificativ din 2011 până în 2015

Prevalenţa fumatului a scăzut nesemnificativ în intervalul 2011 – 2015 şi trebuie adoptată legea pentru interzicerea fumatului în locurile publice şi restricţionarea publicităţii la punctele de vânzare pentru a putea vorbi, peste câţiva ani, de mai puţini copii fumători, a declarat medicul Magda Ciobanu pentru Mediafax.

Cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, organizată la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, au fost prezentate şi cele mai importante rezultate ale studiului „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale din România cu privire la consumul de tutun în 2015”.

Rezultatele arată că prevalenţa totală a fumatului în rândul populaţiei adulte se menţine constantă faţă de anul 2011, când a fost realizat un studiu cu metodologie asemănătoare (GATS 2011), recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi anume 26,2 faţă de 26,7 la sută.

Se observă însă o uşoară creştere a prevalenţei în rândul femeilor, de la 14,5% în 2011, la 16,8% în 2015. Unul dintre motivele pentru această creştere poate fi şi apariţia pe piaţă în ultimii ani a noi produse din tutun aromate, mai ales mentolate, fiind cunoscut faptul că femeile preferă acest tip de ţigări, mai ales dacă sunt şi „slim”.

Expunerea la fum de tutun la domicilu continuă să fie crescută, aproximativ 40% dintre adulţi fumând pasiv acasă, mai arată studiul.  

Din păcate, medicii continuă să fie reticenţi în a sfătui pacienţii să renunţe la fumat, mai mult de jumătate dintre fumătorii care au fost la medic în ultimul an afirmând că acesta nu i-a încurajat să renunţe.

„În pofida ghidurilor de tratament al bolilor cardiovasculare şi pulmonare care recomandă la unison oprirea fumatului, medicii români evită să ofere pacienţilor lor o cale terapeutică dovedită a creşte speranţa de viaţă şi calitatea vieţii: renunţarea la fumat. Fumatul este în sine o boală ce poate fi tratată, şi este datoria fiecărui medic să ofere sfatul minimal de renunţare la fumat. Poate nu toţi medicii au timpul şi abilităţile personale necesare consilierii şi oferirii tratamentului necesar; însă cele 30 de secunde suficiente pentru a spune pacientului fumător să abandoneze fumatul pot salva o viaţă şi pot fi identificate în economia oricărei consultaţii”, a atras atenţia medicul Miron Bogdan.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.005 persoane cu vârsta de 18 ani şi peste, rezidenţi pe teritoriul României. A fost folosit un eşantion reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani astfel încât profilul socio-demografic al respondenţilor s-a suprapus peste modelul populaţiei generale a României cu vârstă de peste 18 ani din punct de vedere al structurii pe genuri (52% sex feminin), pe medii de rezidenţă (55% din mediul urban), pe grupe de vârstă (19% cu vârste cuprinse între 18-29 ani, 37% de 30-49 ani, 45% cu vârstă de 50 ani şi peste) şi pe nivel de educaţie (11% cu studii inferioare, 63% cu studii medii şi 26% cu studii superioare).

Studiul a fost realizat în perioada august – octombrie 2015. Eroarea este de 3,1%.

Autorii studiului sunt Magdalena Ciobanu, Teodora Ciolompea şi Sorina Irimie.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
ZF la 17 ani. Povestea noastră continuă
ZF la 17 ani. Povestea noastră continuă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”