Peste 40 de filme vor fi proiectate în a 5-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest

A fost realizată selecţia oficială a festivalului de film documentar românesc, Bucureşti Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Peste 40 de filme vor fi proiectate în a 5-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest

A fost realizată selecţia oficială a festivalului de film documentar românesc, Bucureşti Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă. 
 
În cele 3 secţiuni competiţionale (principală, studenţească şi de documentar TV) au fost selectate 25 de titluri. Acestea vor fi aduse bucureştenilor în perioada 27 septembrie – 2 octombrie la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Ţăranului – Studioul Horia Bernea, în cadrul celei de-a 5-a ediţii a festivalului documentarului românesc.

„Ştiam că se fac multe documentare în România şi, totuşi, am fost surprinsă de numărul foarte mare de înscrieri. Am avut de unde alege şi asta se reflectă şi în alegerile finale – toate secţiunile au fost bine reprezentate, calitatea a crescut mai ales la secţiunile studenţeşti şi la producţiile de televiziune. Dacă în alţi ani, cele mai multe documentare înscrise au fost observaţionale, până în punctul în care m-am declarat sătulă, anul acesta am văzut multe rockumentare, documentare hibrid, anchetă şi esee inclasabile. Avem confirmări şi revelaţii. În tot cazul, cele 6 zile de proiecţie ale festivalului vor certifica vitalitatea acestui gen până de curând pe nedrept neglijat pe aici”, spune Anca Grădinariu, critic de film şi membru al comisiei de preselecţie.  

Selecţia oficială a fost întocmită din peste 70 de documentare înscrise în această  primăvară, fiind realizată de un juriu de preselecţie format din criticii de film Mihai Fulger, Anca Grădinariu şi Florin Barbu, cei care stau alături festivalului încă de la a II-a ediţie.

Mişcarea documentaristă românească devine o industrie în sine. Cele peste 70 de filme înscrise demonstrează vitalitatea şi diversitatea subiectelor abordate atât de regizorii debutanţi, cât şi de cei consacraţi. Documentarul a devenit din «ruda săracă a ficţiunii», un gen din ce în ce mai apreciat şi mai popular”, spune Daniela Apostol, directorul festivalului.

Pe lângă aceste 25 de filme ce urmează să treacă printr-un nou proces de jurizare, Docuart Fest aduce 20 de proiecţii în afara competiţiei, dezbateri, sesiuni de master class şi activităţi care vor fi anunţate odată cu publicarea programului oficial al evenimentului ce cuprinde şase zile.

Bucureşti Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanţat de Ministerul Culturii prin programul Accces şi de Consiliul Naţional al Cinematografiei în urma selecţiei la concursurile de finanţare.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Lista filmelor selectate de comisia de preselecţie poate fi văzută aici: http://festival.docuart.ro

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân