Peste 1600 de romani primesc tratament pentru leucemie mieloida cronica

Diagnosticarea timpurie, aderarea la terapie, accesul la servicii sociale specializate dau sansa bolnavilor de leucemie mieloida cronica la o viata normala.
  • Publicat:
Peste 1600 de romani primesc tratament pentru leucemie mieloida cronica

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulţi, dar în cazuri foarte rare poate apărea şi la copii. 


Este important că odată diagnosticaţi, toţi pacienţii cu LMC intră în monitorizare medicală şi primesc tratamentul adecvat.Inovaţia în medicină a ajuns, în abordarea terapeutică a LMC, în punctul în care pacienţii au şansa să ducă o viaţă normală fără tratament, în remisiune clinică. Cu toate acestea, există încă multe provocări pentru pacienţii cu LMC. Aceste provocări se referă la: diagnost icarea timpurie, aderarea la terapie, accesul la servicii sociale specializate, revenirea la locul de muncă după boală etc.

În România trăiesc peste 1600 de pacienţi cu leucemie mieloidă cronică trataţi.

Din păcate, date estimative arată că în ţara noastră rata de diagnostic nu este mai mare de 80% (comparând datele epidemiologice la nivel regional), de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv, pacienţii ajungând la medic târziu, în stadii avansate ale bolii. Posibilele motive ale acestei situaţii sunt: accesul limitat la servicii medicale (mai ales în zonele rurale sau sărace), lipsa infrastructurii sistemului de sănătate, educaţia medicală deficitară în rândul populaţiei.
Pe 22 septembrie 2018, comunitatea globală a pacienţilor cu Leucemie Mieloidă Cronică – (LMC) a celebrat Ziua Mondială LMC. Campania din 201 8 este dedicată îmbunătăţirii accesului la tratament pentru pacienţii din întreaga lume. Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificareagenetică a cromozomilor 22 şi 9 care cauzează Leucemia Mieloidă Cronică.

Sloganul campaniei din acest an este: Astăzi, împreună pentru îmbunătăţirea accesului la diagnostic! Asociaţia Română de Cancere Rare – ARCrare a fost înfiinţată în luna iunie 2011 pentru a reprezenta persoanele afectate de cancere rare din România, a familiilor lor şi a specialiştilor implicaţi în diagnosticarea şi tratarea lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030