Pentru o mai bună productivitate: 52 de minute munceşti, 17 minute iei pauză!

După câteva ore consecutive de lucru, se recomandă o pauză a creierului pentru a putea continua eficient. Este ceea ce se numeşte a lucra inteligent.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pentru o mai bună productivitate: 52 de minute munceşti, 17 minute iei pauză!

Ecuaţia magică pentru o bună productivitate la locul de muncă ar fi 52 de minute de lucru şi 17 minute de pauză, spun experţii letoni.

Astfel, după câteva ore consecutive de lucru, se recomandă o pauză a creierului pentru a putea continua eficient. Este ceea ce se numeşte a lucra inteligent

Cu ajutorul unui soft inteligent, s-a urmărit ce făceau salariaţii la calculator în aplicaţii considerate ‘productive’, ‘neproductive’ sau ‘neutre’. Rezultatul a arătat că 10% dintre salariaţii cei mai eficienţi luau pauze regulat, iar la campionii productivităţii ele durau 17 minute, la 52 de minute lucrate.

Este vorba însă pauză în adevăratul sens al cuvântului, nu de 17 minute petrecute pe Facebook sau într-o conversaţie cu colegul despre necazurile de la serviciu. În această pauză, este indicat ca angajaţii să facă o scurt plimbare, să citească sau să discute cu colegii de serviciu, dar despre cu totul altceva decât muncă.

Regula nu este universală, pentru că nu la toate locurile de muncă poate fi pusă în aplicare, însă pauzele, oricât ar dura ele, sunt necesare în timpul programului de lucru, pentru ca nivelul de concentrare să se menţină activ pe tot parcursul zilei.

Un studiu realizat anul trecut de către specialiştii britanici a scos la iveală că angajaţii sunt cel mai puţin productivi în jurul orei prânzului, respectiv 14:55. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân