Pacienţii români trebuie să ştie ce efecte negative au medicamentele luate greşit

Medicamentele trebuie să fie recomandate de medici şi administrate responsabil de pacienţi. O nouă campanie cu ocazia Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului
  • Publicat:
Pacienţii români trebuie să ştie ce efecte negative au medicamentele luate greşit
Pacienţii români trebuie să ştie ce efecte negative au medicamentele luate greşit, foto 123rf.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici şi practici privind siguranţa pacienţilor în toate Statele Membre OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră pentru îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în lume. În România se atrage atenţia asupra efectelor negative ale utilizării eronate a medicamentelor, românii fiind cunoscuţi pentru automedicaţie.

Utilizarea eronată a medicaţiei afectează milioane de pacienţi în întreaga lume, iar costurile financiare şi economice cauzate de neglijarea siguranţei pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienţilor pe parcursul tratamentului este esenţială în serviciile de asistenţă primară şi ambulatorie.


Campanie de informare atât pentru pacienţi dar şi pentru medici

Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii din România a anunţat că demarează, prin direcţiile de sănătate publică o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă” .
Obiectivele campaniei sunt:

  • informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă;
  • conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
  • informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

La nivel internaţional, se consideră implicarea crescută a pacienţilor pe parcursul tratamentului este esenţială în serviciile de asistenţă primară şi ambulatorie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”