Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România au acces la imunoterapie oncologică în regim compensat

Ratele de vindecare pentru sau cancerul de vezică sunt încă modeste, în primul rând pentru că între 25-50% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate
  • Publicat:
Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România au acces la imunoterapie oncologică în regim compensat
Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România au acces la imunoterapie oncologică în regim compensat, foto Shutterstock

În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.400 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. În cadrul unei conferinţe de presă online, s-a anunţat că pacienţii cu cancer de vezică urinară din România au de acum acces la un tratament pe bază de imunoterapie. Această soluţie terapeutică, dezvoltată de compania Roche, este compensată prin Programul Naţional de Oncologie.

Ultimele decenii au avut progrese modeste în identificarea de noi soluţii terapeutice pentru cancerul de vezică urinară, tratamentul fiind limitat la chimioterapie, dar dezvoltarea imunoterapiei din ultimii ani a adus o şansă reală pentru aceşti pacienţi.

Cum ajută imunoterapia?

Imunoterapia funcţionează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Imunoterapiile aduc soluţii terapeutice pentru pacienţi cu tipuri de cancer cu o rată a supravieţuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.
„Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calitatii vietii pacienţilor este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, spune Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti.
Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare”, spune Dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, Asociaţia Oncohelp Timişoara.

S-a lansat un ghid al pentru bolnavii cu cancer de vezică urinară

În plus, pentru a veni în sprijinul acestor pacienţi, Roche România a realizat, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), ghidul „Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala”, menit să-i ajute pe pacienţi să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă, care sunt manifestările afecţiunii, care sunt opţiunile de tratament sau unde pot găsi consiliere specializată. Ghidul este disponibil şi în variantă electronică, pe invingemcancerul.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”