Operată în timp ce era însărcinată, a născut un băieţel perfect sănătos!

Statistic vorbind, fibromul uterin apare frecvent la paciente cu vârste cuprinse între 35-40 de ani, în proporţie de 25%, crescând spre 40% în cazul celor trecute de pragul de 40 de ani.
  • Publicat:
Operată în timp ce era însărcinată, a născut un băieţel perfect sănătos!

Statistic vorbind, fibromul uterin apare frecvent la paciente cu vârste cuprinse între 35-40 de ani, în proporţie de 25%, crescând spre 40% în cazul celor trecute de pragul de 40 de ani. De aceea, vârsta optimă pentru a da naştere unui copil se recomandă a fi în intervalul  20-25 de ani, întrucât după 30 de ani scade rata de fertilitate şi pot să apară complicaţii ginecologice, precum fibromul uterin.

Dar viaţa bate filmul de cele mai multe ori, chiar şi în cazul în care apar simultan un fibrom gigant şi un copil. Cine câştigă? Vă invităm să regăsiţi verdictul în urma ultimului caz rezolvat cu succes de medicul ginecolog Dr. Silviu Istoc. 

Un copil nu este o opţiune, este o alegere de a respecta dreptul la viaţă. Pacienta în cauză a descoperit faptul ca fibromul uterin de care stia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas insacinata, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin şi apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil.

„Ştiam că am fibrom uterin, însă mic, de patru centrimetri. În septembrie, când am aflat că sunt însărcinată am efectuat o ecografie, sarcina era intrauterină, însă fibromul crescuse rapid şi avea deja 12 cm. Se triplase, iar eu era însărcinată în patru săptămâni. Primii doi medici pe care i-am consultat mi-au sugerat că cea mai bună soluţie ar fi să fac un avort, iar eu am vrut să mai aflu o părere. Căutând pe internet am găsit site-ul domnului dr. Istoc şi mergând la dumnealui a fost singurul care a propus o interventie chirurgicala curajoasa, ce viza salvarea uterului si a sarcinii. Fiind primul copil, nu luam în calcul să renunţ la sarcină. Dacă nu l-aş fi cunoscut, astăzi băieţelul meu perfect sănătos nu s-ar mai fi aflat în viaţă”, declară proaspăta mămică a cărei identitate doreşte să rămână anonimă.

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţă şi comportamentul femeilor cu aceasta afecţiune. Si mai dramatic este atunci cand sarcina apare concomitent cu o tumora uterina giganta, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnata la pierderea sarcinii.

Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate tesuturi din organism, de aceea operatiile pe uter in sarcina sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regula evitate. Insa uneori, beneficiile contrabalanseaza riscurile, si in cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

Este una din cele mai impresionante intervenţii realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezenţa unei sarcini de 8 săptămâni. Pacienta a ajuns la mine după ce mai mulţi medici i-au spus că şansele de păstrare a sarcinii sunt zero şi doar avortul este soluţia. A fost una dintre cele mai dificile intervenţii de până acum, operaţie în urma căreia fibromul a fost îndepărtat fara sa fie afectata sarcina. Aspectul cel mai fericit este acela că pacienta este acum mămica unui băieţel perfect sănătos, născut prin cezariană, fapt ce pentru mulţi medici reprezintă un miracol, privind la imaginile RMN de la inceputul sarcinii ce aratau embrionul de 2 cm infruntand tumora de 18 cm. Tehnologia în domeniul medical salvează cu adevărat vieţi, laolalta cu o echipa medicala determinata sa depaseasca orice obstacol in dorinta de a rezolva cazuri cu adevarat dificile. Nimic nu ar fi fost posibil fara sprijinul colegilor mei, carora le multumesc”, povesteşte Dr. Silviu Istoc.

Urmare operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin sarcina a decurs corect, absolut fara niciun eveniment,  încadrându-se în 39 de săptămâni.

”Domnul doctor este extraordinar. Clar tehnica chirugicală este de apreciat, însă ceea ce apreciez foarte mult la dumnealui este că a vrut să găsească o soluţie şi nu a mers pe calea clasică, cea mai uşoară.” declară zâmbind pacienta.

O altă poveste de succes este dată de îndepărtarea laparoscopica a unui fibrom uterin în cazul unei paciente de 36 de ani ce a presupus reconstrucţia uterului. Miracolul s-a produs când, la doi ani după operaţie, pacienta revine în cabinetul domnului dr Istoc pentru confirmarea sarcinii, dând naştere ulterior unui copil perfect sănătos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030